5 maja 2017

KAROBOWY JAGIELNIK Z GRANATEM

Weekend nadszedł, więc pora na słodkości!
A że uwielbiam kaszę jaglaną to kasza w ruch i ciacho na stół! ;)


Składniki:
  • 400g kaszy jaglanej
  • 4 łyżki karobu
  • 5 łyżek miodu kasztanowego
  • 1 granat
  • do podania: duża łyżka masła z nerkowców
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukaj, a następnie ugotuj w wodzie.
  2. Ugotowaną i lekko ostudzoną kaszę wymieszaj dokładnie z karobem i miodem.
  3. Formę wyłóż folię spożywczą, na dnie poukładaj ziarenka granatu, następnie nałóż kaszę jaglaną- ciasto odstaw na kilka godzin do schłodzenia w lodówce. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 blaszki o średnicy 20cm/20 kawałków)- ok. 2020kcal
1 kawałek- ok. 101kcal

4 maja 2017

BUDDHA BOWL Z KASZĄ JAGLANĄ I KOMOSĄ

Micha rozmaitości w kolejnej wersji! Tym razem jeszcze bardziej sycącej! ;)
Uwielbiam talerze, na których mogę znaleźć bogactwo kolorów, smaków i wartości odżywczych!


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 100g czarnej komosy ryżowej
  • 400g zielonej fasolki
  • 1 żółta papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 garście jarmużu
  • kilka suszonych pomidorów
  • kiełki brokułu
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • przyprawy: kurkuma, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną wymieszać z komosą, następnie dwukrotnie przepłukać, zalać wodą i ugotować z dodatkiem kurkumy.
  2. Fasolkę ugotować, a pozostałe warzywa pokroić na kawałki.
  3. Wszystkie składniki przełożyć do miski, całość skropić sosem sojowym i posypać nasionami słonecznika. 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1530kcal
1 porcja- ok. 383kcal

3 maja 2017

WARZYWNE SUSHI BEZ ZAWIJANIA

To sushi ekspresowe, bo nie trzeba zwijać!
Pyszna, lekka przekąska na imprezę, czy do wieczornego seansu filmowego!

Szybko, pysznie, lekko! ;)


Składniki:
  • 250g ryżu do sushi
  • kawałek marchewki
  • kawałek łodygi selera naciowego
  • kawałek ogórka
  • kawałek żółtej papryki
  • sezam
  • trochę sosu sojowego
  • do podania: szpinak, kiełki brokułu
Przygotowanie:
  1. Ryż wypłukać, a następnie zalać dwukrotną ilością wody do ryżu i ugotować (na "małym ogniu", pod przykryciem).
  2. Marchew, ogórka i paprykę pokroić w słupki, a selera w półksiężyce.
  3. Ostudzony ryż zrolować w rękach w małe rolki, na których poukładać warzywa.
  4. Sushi podać na liściach szpinaku oraz kiełkach, całość posypać sezamem i skropić sosem sojowym. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 930kcal
1 kawałek- ok. 47kcal

2 maja 2017

PAPRYKARZ Z KASZY JAGLANEJ

Długo nosiłam się z zamiarem przygotowania paprykarza z kaszy jaglanej, jednak byłam nieco sceptycznie nastawiona do tego pomysłu. Co ma kasza jaglana do ryb? A no okazuje się, że więcej, niż mogłoby się wydawać ;)

Paprykarz oczywiście nie smakuje tak, jak ten rybny, ale pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem i z pewnością powrócę do tego przepisu :)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 4 marchewki
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: papryka ostra i słodka, pieprz
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować (na sypko, bądź rozgotować, według uznania).
  2. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć cebulę, a następnie dodać starte na drobnych oczkach marchewki i całość podsmażyć.
  3. Po podsmażeniu na patelnię dodać kaszę, koncentrat pomidorowy, przyprawy, sos sojowy i płatki drożdżowe- całość wymieszać. 
Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 945kcal
1 porcja- ok. 118kcal

28 kwietnia 2017

BANANOWO- ORZECHOWY BUDYŃ JAGLANY

Dzisiaj bez zbędnych wstępów, bo Wielu z Was (tak jak ja) uwielbia budynie jaglane, do których nie trzeba nikogo przekonywać! ;)


Składniki:
-100g kaszy jaglanej
-2 banany
-2 łyżki cukru trzcinowego jaggery
-1 kopiata łyżka masła migdałowego
-chlust mleka owsianego
-dodatki:kawałek melona, jagody goji, kilka daktyli, trochę migdałów, łyżeczka chia, trochę masła migdalowego

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, a następnie ugotować w wodzie.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z pozostałymi składnikami i przełożyć do misek.
  3. Podać z ulubionymi dodatkami. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 1100kcal
1 porcja- ok. 550kcal

27 kwietnia 2017

KASZA GRYCZANA Z TOFU

Coś pożywnego, coś wegańskie i coś pełnowartościowego?
Proszę bardzo! ;)

Niezwykle smaczna i bogata w minerały kasza gryczana z dodatkiem tofu oraz warzyw to propozycja na obiad, czy kolację!


Składniki:
  • 500g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 500g pieczarek
  • 360g tofu naturalnego
  • 4 buraki
  • 2 garście roszponki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu bbq
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, papryka czerwona, kumin
  • kiełki brokułu
  • garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulkę z dodatkiem łyżki sosu sojowego, a następnie dodać pieczarki i przyprawy- całość podsmażyć, po czym wymieszać z posiekanym selerem, ugotowaną kaszą i roszponką.
  3. Tofu pokroić na plastry i obtoczyć w sosie sojowym oraz sosie bbq- usmażyć na rozgrzanej patelni.
  4. Buraki obrać, pokroić na kawałki, następnie skropić oliwą i posypać szczyptą soli- upiec w piekarniku (190stopni/20 minut).
  5. Na talerz wyłożyć kaszę, następnie tofu, pieczone buraczki- całość posypać kiełkami i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 2820kcal
1 porcja- ok. 470kcal

26 kwietnia 2017

ZIELONY KOKTAJL Z BIAŁĄ CHIA

Zielona moc! Koktajl kremowy, sycący z chrupkim elementem ;)


Składniki:
  • 1 awokado
  • 3 garście szpinaku
  • 1 zielone jabłko
  • 1 banan
  • 1 łyżka jarmużu sproszkowanego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pomarańcza
  • 1/3 szklanki wody mineralnej
  • 1 łyżeczka białych chia
  • 1 łyżeczka pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa i owoce zblendować wraz z wodą.
  2. Gotowy koktajl posypać chia i pestkami dyni. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 570kcal
1 koktajl- ok. 285kcal