12 lutego 2017

RÓŻANY PUDDING Z CHIA Z MUSEM MANGO I GRANATEM

W środku zimy zawsze przyda się trochę kolorów w kuchni!
A na poprawę nastroju najlepiej zaserwować sobie deser! ;)


Składniki:
  • 40g chia
  • kilka kropel aromatu różanego
  • 2 chlusty wody różanej
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • 1/2 łyżeczki stewi
  • mango
  • 1 łyżeczka maranty trzcinowej
  • kawałek granatu
Przygotowanie:
  1. Chia zalać mlekiem wymieszanym z wodą różaną, aromatem różanym oraz stewią i moczyć przez co najmniej 4 godziny.
  2. Mango zblendować na mus z dodatkiem maranty trzcinowej.
  3. Gotowy pudding przełożyć do pucharku, następnie nałożyć mus mango i posypać ziarenkami granatu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 510kcal

11 lutego 2017

SAŁATKA Z AMARANTUSEM I WARZYWAMI

Amarantus to ziarno o lekko orzechowym smaku.
Przyrządzałam już mnóstwo potraw z jego użyciem zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Jednak niekiedy z braku czasu nie mamy możliwości upichcenia wymyślnych potraw, wymagających dużego nakładu pracy, a przede wszystkim czasu.
Idę z pomocą i prezentuję pomysł na dość szybką i smaczną sałatkę ;)


Składniki:
  • 150g amarantusa
  • 240g fasoli czerwonej (konserwowej lub ugotowanej) 
  • pomidory koktajlowe
  • szczypior
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sezamu
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować.
  2. Następnie ugotowany amarantus wymieszać z fasolą, pokrojonymi pomidorkami i posiekanym szczypiorkiem.
  3. Ocet wymieszać z miodem i olejem- powstałym dressingiem polać sałatkę.
  4. Gotową sałatkę posypać sezamem.
Kalorie:
Całość ( porcje)- ok. 990kcal
1 porcja- ok. 330kcal

10 lutego 2017

DESER SORGO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Sorgo- jeszcze niezbyt popularne ziarno, które zalicza się do grupy bezglutenowych.
Jestem w trakcie jego testowania i już teraz muszę przyznać, że smakuje świetnie zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Poprzednio wykorzystałam je do przygotowania przystawek z burakiem- BURAKI FASZEROWANE SORGO Z DRESSINGIEM Z OLEJEM Z NASION MARCHWI.

Dzisiaj pora na słodkości! Proste i smaczne!


Składniki:
  • 100g sorgo
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 20g cukru waniliowego
  • 2 garście truskawek
  • kawałek granatu
Przygotowanie: 
  1. Sorgo opłukać, namoczyć przez kilka godzin w wodzie, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Truskawki zagotować, następnie wymieszać z mlekiem, cukrem oraz wodą różaną.
  3. Ugotowane sorgo wymieszać z powstałym sosem truskawkowym- całość posypać ziarenkami granatu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 550kcal
1 porcja- ok. 275kcal

9 lutego 2017

SAJGONKI Z WARZYWAMI I SOSEM JOGURTOWYM

Bardzo szybka i bardzo lekka przekąska!
Papier ryżowy daje tyyyyle możliwości, a mi akurat w ręce wpadły świeże warzywa i stworzyłam naprawdę fit przekąskę na każdą porę dnia ;)


Składniki:
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • rukola
  • kawałek zielonej papryki
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek ogórka
  • koperek
  • pół czerwonej cebuli
  • 180g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • świeża mięta
  • przyprawy: sól himalajska
  • 1 łyżka pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Czosnek i miętę drobno posiekać, po czym wymieszać z jogurtem i szczyptą soli.
  2. Kolejno każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie, a następnie nałożyć na niego rukolę, koperek, cebulę, papryki oraz ogórka pokrojone w słupki.
  3. Na koniec całość polać sosem oraz posypać pestkami dyni i dobrze zawinąć.
Kalorie:
Całość (6 sajgonek)- ok. 390kcal
1 sajgonka- ok. 65kcal

8 lutego 2017

KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z OLEJEM Z PESTEK DYNI

Warzywa pod postacią kremu to bardzo zdrowa propozycja na kolację szczególnie w zimowe dni!
Dodatek w postaci oleju z pestek dyni sprawia, że jest jeszcze bardziej wartościowa, ponieważ zawiera niezbędne do funkcjonowania kwasy tłuszczowe.


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól himalajska, imbir
Przygotowanie:
  1. Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, następnie podsmażyć lekko posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Na patelnię dodać pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, całość zalać wodą (lub bulionem warzywnym), dodać przyprawy i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmięknął.
  3. Gdy warzywa będą miękkie należy zblendować całą zawartość patelni na gładki krem.
  4. Gotowy krem przełożyć na talerz, polać olejem z pestek dyni, posypać natką pietruszki i słonecznikiem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 930kcal
1 porcja- ok. 310kcal

7 lutego 2017

TRUSKAWKOWE BABECZKI Z KUSKUSU

Szybkie, słodkie babeczki, które przypominają mi o wspaniałym smaku wiosennych i letnich owoców...!


Składniki:
  • 4 łyżki kuskusu
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 20g cukru waniliowego
  • garść truskawek
Przygotowanie:
  1. Kuskus zalać wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem na kilka minut.
  2. Jajka zblendować z bananem, dodać mąkę, wcześniej przygotowany kuskus oraz cukier waniliowy- całość dokładnie wymieszać.
  3. Truskawki (w przypadku mrożonych rozmrozić) pokroić na połówki i wmieszać w masę.
  4. Masę przełożyć do foremek i piec około 25 minut w 180 stopniach.

Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 840kcal
1 babeczka- ok. 70kcal

6 lutego 2017

HUMMUS Z OLEJEM Z PESTEK DYNI

Ostatnio ponownie odkryłam hummus, który został przeze mnie nieco zapomniany... Nie wiem dlaczego, przecież to wyjątkowo pyszna i pożywna pasta, która ma mnóstwo zastosowań!

Jako przekąska ze słupkami warzyw!
Jako pasta do kanapek!
Jako farsz do tortilli!

Można tak jeszcze długo wymieniać... miłośnicy hummusu wiedzą o co chodzi ;)

Zaczynam od dość klasycznego przepisu z wyjątkowym olejem z pestek dyni, który może być bazą do hummusów smakowych!


Składniki:
  • 450g ciecierzycy (konserwowej lub ugotowanej)
  • 2 łyżki tahini
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zblendować z pozostałymi składnikami na gałdką masę.
  2. Hummus po przygotowaniu najlepiej schłodzić i podawać polany olejem z pestek dyni.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość- ok. 1240kcal