8 lutego 2019

NAJPROSTSZA DOMOWA NUTELLA

Jakby tu zjeść zdrowo i smacznie? A najlepiej słodko! A właśnie tak!



Składniki:

  • 1 awokado

  • 1 banan

  • 1 łyżka kakao niskotłuszczowego

  • 2 łyżki kakao korzennego




Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj.

  2. Powstałą masę przechowuj w lodówce.


Kalorie:

Całość (5 porcji) – ok. 425kcal

1 porcja – ok. 85kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

7 lutego 2019

WEGAŃSKIE DANIE Z QUINOA I WARZYWAMI

W chłodne dni najlepiej smakują dania, które sycą i jednocześnie nie obciążają układu pokarmowego.

Takim daniem jest quinoa z warzywami oraz tofu.



Składniki:

  • 250g komosy ryżowej

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • 1 czerwona cebula

  • 1 kostka tofu naturalnego

  • pół brokułu

  • 240g czerwonej fasoli

  • 240g kukurydzy

  • 250g passaty pomidorowej

  • pół garści pestek dyni

  • pół garści orzeszków piniowych

  • szczypiorek

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra


Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulkę, tofu pokrojone w kostkę i rozdrobniony brokuł – całość dopraw solą do smaku.

  2. Następnie dodaj wczesniej ugotowaną komosę, kukurydzę oraz fasolę – zawartość patelni podsmaż przez kilka minut.

  3. Na koniec dodaj sos pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, gotowe danie posyp szczypiorkiem oraz uprażonymi pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.


Kalorie:

Całość (5 porcji) – 2320kcal

1 porcja – ok. 464kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

5 lutego 2019

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BANANAMI

Kruche ciasta to mój ulubiony rodzaj słodkości :) Dlatego robię je często, w różnej konfiguracji, a dzisiaj w wersji jagodowej z bananami.



Składniki:

Ciasto

  • 2 łyżki mąki bananowej

  • 2 łyżki mąki z sorgo

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 2 banany

  • 1 duża łyżka masła orzechowego


Dodatki

  • 1 szklanka jagód

  • 1 banan


Przygotowanie:

  1. Mąki połącz ze zblendowanymi bananami i masłem orzechowym.

  2. Wyrób ciasto, a następnie jego większą część wyłóż na spód formy.

  3. Na ciasto wyłóż jagody oraz banana pokrojonego w plastry.

  4. Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta w formie kruszonki.


Kalorie:

Całość (12 kawałków) – ok. 1140kcal

1 kawałek – ok. 95kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

29 stycznia 2019

KREMOWE SMOOTHIE BOWL Z DOMOWĄ GRANOLĄ



Składniki:

  • 1 banan

  • 1 mały jogurt kokosowy

  • ¼ szklanki mleka sojowego

  • kaki suszone

  • domowa granola

  • borówki

  • bionella


Przygotowanie:

  1. Banana zblenduj z jogurtem oraz mlekiem sojowym, po czym przełóż do miski.

  2. Gotowe smoothie udekoruj suszonym kaki, nałóż granolę, borówki oraz łyżeczkę bionelli.


Kalorie:

Całość (1 porcja) – ok. 430kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

25 stycznia 2019

GRANOLA BEZ PIECZENIA

Szybki sposób na smaczne śniadanie!



Składniki:

  • 40g gryki ekspandowanej

  • 100g rodzynek

  • 50g pestek dyni

  • 50g płatków owsianych

  • 2 garści daktyli

  • sok z połowy pomarańczy




Przygotowanie:

  1. Sok z pomarańczy zblenduj z daktylami na mus.

  2. Następnie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i odstaw do lodówki.

  3. Granola jest gotowa po około godzinie.


Całość (8 porcji) – ok. 1220kcal

1 porcja – ok. 153kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

21 stycznia 2019

TAGLIATELLE Z KREWETKAMI I KREMOWYM SOSEM Z AWOKADO

Kremowy, delikatny makaron na każdą okazję!



Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • 1 czerwona cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 por

  • 400 g krewetek

  • 350 g pomidorków koktajlowych

  • sok z połowy cytryny

  • 2 dojrzałe awokado

  • 1 szklanka mleka owsianego

  • pestki dyni

  • natka pietruszki

  • przyprawy: sól, pieprz




Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz pora.

  3. Następnie dodaj krewetki oraz pomidorki koktajlowe, dopraw i podsmaż jeszcze przez kilka minut.

  4. W międzyczasie zblenduj awokado wraz z mlekiem owsianym oraz sokiem z cytryny. Tak powstały sos dodaj na patelnię i całość wymieszaj.

  5. Gotowy makaron oprósz natką pietruszki oraz pestkami dyni.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 3280kcal

1 porcja – ok. 547kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

20 stycznia 2019

ZUPA Z PIECZARKAMI I RYBĄ

Delikatna zupa na chłodne dni!



Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 0,5kg pieczarek

  • 2 filety z pstrąga łososiowego

  • 1 szklanka mleka owsianego

  • 500g makaronu pełnoziarnistego świderki

  • natka pietruszki

  • przyprawy: suszone warzywa „jarzynka”, sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.

  2. Zagotuj 4 litry wody, dodaj przyprawy, obrane i posiekane warzywa oraz rybę pokrojoną w kawałki – całość gotuj na małym ogniu około 40 minut.

  3. Po tym czasie do zupy dodaj mleko, na talerze przełóż makaron oraz ugotowaną zupę - całość posyp natką.


Kalorie:

Całość (8 porcji) – ok. 2485kcal

1 porcja – ok. 311kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.