14 listopada 2017

KASZTANOWO - ORKISZOWE BABECZKI Z KAROBEM

Babeczki - darzę miłością ogromną!

Wszelakie, a najbardziej te z masłem orzechowym!



Składniki:

  • pół szklanki mąki orkiszowej

  • pół szklanki mąki kasztanowej

  • 3 łyżki karobu

  • 2 łyżki białka konopnego

  • 2 banany

  • 2 jajka

  • pół szklanki napoju jaglanego

  • do podania: masło migdałowe, chia


Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj z jajkami i napojem jaglanym, a następnie wymieszaj z mąkami, białkiem i karobem.

  2. Masę przelej do foremek i piecz około 30 minut w 180 stopniach.

  3. Gotowe babeczki podaj z masłem migdałowym i chia.


Kalorie:

Całość (12 babeczek) - ok. 1330kcal

1 babeczka - ok. 111kcal

12 listopada 2017

BUDYŃ JAGLANY Z MALINAMI I ORZECHAMI LASKOWYMI

Na jesienne, chłodne wieczory... budyń idealny! :)



Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej

  • 1,5 szklanki mleka ryżowego

  • szczypta wanilii

  • 2 małe banany

  • 2 garście malin

  • garść świeżych orzechów laskowych




Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz, po czym ugotuj w mleku z dodatkiem wanilii.

  2. Ostudzoną kasze zblenduj z bananami, budyń przełóż do miski.

  3. Maliny podgrzej i zredukuj do postaci sosu - powstałym musem polej gotowy budyń,

  4. Całość posyp świeżymi orzechami laskowymi.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 1065kcal

1 porcja - ok. 533kcal

11 listopada 2017

MAKARON Z WARZYWAMI I TOFU

W kuchni nic się nie marnuje! :)

Dzisiaj sposób na warzywa z rosołu! :)



Składniki:

  • 300g makaronu ryżowego

  • warzywa z rosołu (marchew, seler, pietruszka, por)

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 kostka tofu czosnkowego

  • 2 łyżki słonecznika

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • przyprawy: papryka słodka, kolendra, kumin


Przygotowanie:

  1. Makaron zalej wrzącą wodą, odstaw pod przykryciem na kilka minut, po czym odcedź.

  2. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż czosnek oraz tofu, następnie dodaj pokrojone warzywa i całość podsmaż wraz z przyprawami.

  3. Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj - gotowe danie posyp słonecznikiem i dowolną zieleniną.


Kalorie:

Całość (5 porcji) - ok. 1965kcal

1 porcja - ok. 393kcal

9 listopada 2017

WEGAŃSKIE CIASTO GRYCZANE Z ORZECHAMI

Przyjemnie słodkie, charakterne... jesienne ciasto gryczane z orzechami! :)

Kilka składników - czary mary i gotowe!



Składniki:

  • 300g mąki gryczanej

  • 2 szklanki mleka migdałowego

  • 3 łyżki cukru kokosowego

  • 100g orzechów włoskich

  • 1 jabłko

  • szczypta cynamonu

  • pół łyżeczki sody


Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i sodę.

  2. Do całości dodaj mleko, posiekane orzechy, pokrojone na małe kawałki jabłko i ponownie całość wymieszaj.

  3. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 45 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (20 kawałków) - ok. 2060kcal

1 kawałek - ok. 103kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

7 listopada 2017

ORKISZOWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

Pierogi - ukochane przez wszystkich!

Jednak trzeba przyznać, że są czasochłonne i pracochłonne... ale warto!

Moja wersja jest po brzegi wypełniona soczewicą i pieczarkami! mniam!



Składniki:

Ciasto

  • 0,5kg mąki orkiszowej

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli


Farsz

  • 300g zielonej soczewicy

  • 0,5kg pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju ryżowego

  • przyprawy: sól himalajska, curry, kumin, kolendra


Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z solą, następnie dodaj olej i powoli dolewaj wodę, porządnie wyrób ciasto.

  2. Ciasto rozwałkuj (w razie potrzeby podsyp mąką) i wytnij koła.

  3. Soczewicę ugotuj, a cebulkę wraz z pieczarkami posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem przypraw.

  4. Do podsmażonych składników dodaj soczewicę - całość porządnie wymieszaj.

  5. Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz i zawiń na kształt pierogów.

  6. Pierogi ugotuj we wrzącej wodzie (wyciągnij po kilku minutach, jak zaczną wypływać).

  7. Podawaj z ulubionym sosem.


Kalorie:

Całość (60 pierogów) - ok. 3155kcal

1 pieróg - ok. 53kcal

6 listopada 2017

BURACZKOWA OWSIANKA Z CHIA I MASŁEM Z NERKOWCÓW

Bo owsianka nie musi być nudna!

Pyszna, pożywna owsianka z niebanalnymi dodatkami! :)



Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych

  • 0,5l mleka migdałowego

  • 1 upieczony burak

  • 2 łyżki chia

  • 2 łyżki cukru kokosowego

  • 1 łyżka białka konopnego

  • 2 łyżki rodzynek

  • 1 banan

  • 2 łyżeczki masła z nerkowców


Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane, chia, białko konopne, cukier i rodzynki wymieszaj.

  2. Następnie upieczonego buraka zblenduj na mus, wymieszaj z mlekiem i zalej suche składniki.

  3. Całość gotuj około 5 minut.

  4. Gotową owsiankę podaj z pokrojonym w plastry bananem oraz masłem z nerkowców.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 1060kcal

1 porcja - ok. 530kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

5 listopada 2017

TOFURNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Ciasto idealne na weekend!

A jeszcze lepiej smakuje w towarzystwie kubka gorącego kakao! :)



Składniki:

Spód

  • pół szklanki mąki kasztanowej

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 2 banany


Masa

  • 180g tofu naturalnego

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • chlust mleka migdałowego

  • 1 banan

  • do podania: masło orzechowe




Przygotowanie:

  1. Banany na spód zblenduj, wymieszaj z masłem orzechowym i mąkami.

  2. Porządnie wyrób ciasto, następnie wyłóż na spód blaszki, formując również brzegi.

  3. Wszystkie składniki na masę dokładnie ze sobą zblenduj i nałóż na spód.

  4. Ciasto piecz około 20/25 minut w 180 stopniach.

  5. Gotowe ciasto polej masłem orzechowym.


Kalorie:

Całość (12 kawałków) - ok. 2065kcal

1 kawałek - ok. 172kcal