5 listopada 2017

TOFURNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Ciasto idealne na weekend!

A jeszcze lepiej smakuje w towarzystwie kubka gorącego kakao! :)



Składniki:

Spód

  • pół szklanki mąki kasztanowej

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 2 banany


Masa

  • 180g tofu naturalnego

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • chlust mleka migdałowego

  • 1 banan

  • do podania: masło orzechowe




Przygotowanie:

  1. Banany na spód zblenduj, wymieszaj z masłem orzechowym i mąkami.

  2. Porządnie wyrób ciasto, następnie wyłóż na spód blaszki, formując również brzegi.

  3. Wszystkie składniki na masę dokładnie ze sobą zblenduj i nałóż na spód.

  4. Ciasto piecz około 20/25 minut w 180 stopniach.

  5. Gotowe ciasto polej masłem orzechowym.


Kalorie:

Całość (12 kawałków) - ok. 2065kcal

1 kawałek - ok. 172kcal

4 listopada 2017

WEGAŃSKA PIZZA Z PASTĄ BURACZKOWĄ I TOFU

Kto nie lubi pizzy? Nie znam takiej osoby!

Ja ją również uwielbiam i odczarowuje podając z różnymi wegańskimi dodatkami ;)



Składniki:

Spód

  • 2 szklanki maki orkiszowej

  • 2 łyżki oleju ryżowego

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • szczypta sody

  • szczypta soli


Dodatki

Sos

  • 1 jogurt sojowy

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypta soli


Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z sola oraz sodą, a następnie dodaj olej i zacznij wyrabiać ciasto.

  2. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto do całkowitego połączenia się składników.

  3. Gotowe ciasto rozwałkuj i ułóż na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).

  4. Pizzę posmaruj passatą pomidorową, następnie pastą buraczkową, posyp rozdrobnionym tofu, poukładaj pomidorki koktajlowe i piecz około 10/15 minut w 200 stopniach.

  5. Gotową pizzę posyp kiełkami i słonecznikiem, możesz również podać ją z sosem na bazie jogurtu sojowego wymieszanego z czosnkiem i solą.


Kalorie:

Całość (3 pizze) - ok. 1880kcal

1 pizza - ok. 627kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

3 listopada 2017

LEKKIE BABECZKI Z KAKAO

Takie babeczki to pomysł na lekki, fit deser ;) Bez wyrzutów sumienia!

Charakteru dodają im kakao oraz niepowtarzalny karmelowy smak cukru kokosowego!



Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej

  • 3 łyżki kakao

  • 3 łyżki cukru kokosowego

  • 2 jajka

  • 1 banan

  • pół szklanki napoju migdałowego


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zblenduj ze sobą, po czym przełóż do foremek.

  2. Babeczki piecz około 25 minut w 180 stopniach.


Babeczki podawaj solo, bądź z dżemem, czy masłem orzechowym - tak jak ja :)

Kalorie:

Całość (12 babeczek) - ok. 985kcal

1 babeczka - ok. 82kcal

2 listopada 2017

TROPIKALNY KOKTAJL Z ZIEMIĄ OKRZEMKOWĄ

Ziemia okrzemkowa - co to takiego?

To sproszkowany rodzaj miękkiej skały składającej się głównie z krzemu. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn oraz metali ciężkich, obniża cholesterol oraz wspomaga odporność.

Wskazane jest stosowanie jej w formie płynnej, więc dzisiaj serwuję koktajl właśnie z dodatkiem ziemi okrzemkowej :)



Składniki:

  • 1 melon

  • 1 ananas

  • 6g ziemi okrzemkowej


Przygotowanie:

  1. Owoce obierz, pokrój i zblenduj z ziemią okrzemkową.


Kalorie:

Całość (2 koktajle) - ok. 630kcal

1 koktajl - ok. 315kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

1 listopada 2017

DANIE JEDNOGARNKOWE Z AMARANTUSEM

Szybkie, a przy tym przygotowane przy użyciu minimalnego sprzętu kuchennego!

Takie dania lubię! :)



Składniki:

  • 250g amarantusa

  • 3 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 brokuł

  • 1 burak

  • pół pora

  • 2 czerwone papryki

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • kiełki brokułu

  • przyprawy: kolendra, kumin, sos sojowy, papryka ostra


Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę, czosnek i pokrojoną paprykę.

  2. Następnie dodaj posiekany por, pokrojonego buraka i różyczki brokułu - całość przypraw i zalej bulionem warzywnym.

  3. Na koniec wmieszaj amarantus i duś do momentu, aż warzywa i amarantus zmięknął, a nadmiar płynu odparuje.

  4. Gotowe danie podaj z kiełkami.


Kalorie:

Całość (5 porcji) - ok. 1460kcal

1 porcja - ok. 292kcal

31 października 2017

POMARAŃCZOWE CIASTO Z MASŁEM Z NERKOWCÓW

Ciasto, które chwyta za serca swoim kolorem, a jego smak skrada podniebienia!

Jest bardzo sycące i może zastąpić dowolny posiłek w ciągu dnia ;)



Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej

  • 5 łyżek mąki gryczanej

  • 4 łyżki mąki z ryżu brązowego

  • 2 jajka

  • pół dyni hokkaido

  • 2 banany

  • sok z 1 pomarańczy

  • 2 łyżki erytrolu

  • do podania: masło z nerkowców, kakao


Przygotowanie:

  1. Dynię ugotuj i zblenduj na mus.

  2. Następnie wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą zblenduj.

  3. Powstałą masę przełóż do formy i piecz około 30 minut w 180 stopniach.

  4. Gotowe ciasto posmaruj masłem z nerkowców i posyp kakao.




Kalorie:

Całość (10 dużych kawałków) - ok. 1660kcal

1 kawałek - ok. 166kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

28 października 2017

AMARANTUS NA SŁODKO

Śniadanie czy deser? A może 2 w 1? :)



Składniki:

  • 150g amarantusa

  • 1 granat

  • 1 łyżka cukru kokosowego

  • 2 łyżki rodzynek

  • garść borówek

  • 2 łyżki masła z nerkowców




Przygotowanie:

  1. Amarantus ugotuj, a następnie odcedź.

  2. Ugotowany amarantus wymieszaj z wcześniej namoczonymi rodzynkami, ziarnami granatu i cukrem kokosowym.

  3. Całość posyp borówkami i podaj z łyżka masła nerkowcowego.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 980kcal

1 porcja - ok. 490kcal