16 października 2017

CIASTO BANANOWE Z RODZYNKAMI

Banany to naturalna słodycz, której nigdy sobie nie odmówię :)

A można ją wykorzystać to osłodzenia pysznego ciacha! :)



Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej

  • 3 banany

  • 2 łyżki erytrolu

  • garść rodzynek

  • 2 jajka

  • pół szklanki mleka

  • szczypta sody


Przygotowanie:

  1. Jajka zblenduj z mlekiem i jednym bananem.

  2. Do miski dodaj pokrojone 2 banany oraz mąkę, sodę, erytrol i rodzynki - całość wymieszaj.

  3. Masę przelej do formy i piecz około 30 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (10 kawałków) - ok. 1425kcal

1 kawałek - ok. 143kcal

13 października 2017

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I MIECHUNKĄ

Polskie słodkie jabłka to nasz skarb!

Sezon w pełni, więc korzystajmy z tego!

Desery, sałatki, ciasta... lista jest długa. Ja sięgam po nie kilogramami i wykorzystuję przy każdej okazji :)



Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu

  • szczypta soli

  • 2 łyżki tahini

  • 2 duże banany

  • 2 jabłka

  • garść miechunki

  • szczypta cynamonu




Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj z solą, a następnie dodaj zblendowane banany i tahini - wyrób ciasto.

  2. Większą część ciasta wyłóż na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia).

  3. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z miechunka i cynamonem.

  4. Tak przygotowane owoce wyłóż na spód (dociskając wszystko).

  5. Na wierzch wyłóż resztę ciasta w formie kruszonki.

  6. Ciasto piecz około 25 minut w 170 stopniach.


Kalorie:

Całość (20 kawałków) - ok. 1260kcal

1 kawałek - ok. 63kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

12 października 2017

OMLET Z MĄKĄ Z CZERWONEJ SOCZEWICY

W zasadzie na każdy posiłek w ciągu dnia!

Pełen roślinnego białka, pożywny, sycący i pyszny! :)



Składniki:

Omlet

  • 1/3 szklanki mąki z czerwonej soczewicy

  • 1 jajko

  • pół szklanki mleka ryżowego

  • 1 łyżeczka oleju ryżowego


Dodatki

  • 1 duża łyżka hummusu paprykowego

  • 1 ogórek kiszony

  • pół pomidora

  • kilka liści kapusty pekińskiej

  • kawałek selera naciowego

  • odrobina czarnuszki


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na omleta zblenduj ze sobą.

  2. Masę usmaż na rozgrzanym oleju pod przykryciem (z obu stron).

  3. Gotowy omlet posmaruj hummusem i podaj z dodatkami.


Kalorie:

Całość (1 omlet) - ok. 510kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

9 października 2017

BABECZKI Z BORÓWKAMI I DAKTYLAMI

Lekkie, o uroczym żółtym kolorze z dodatkiem borówek i słodkich daktyli!

Nie ma nic lepszego niż cieple babeczki w towarzystwie kubka herbaty! :)



Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

  • 4 łyżki płatków owsianych

  • 5 łyżek mąki z quinoa

  • 2 banany

  • 2 łyżki miodu

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka 0,5%

  • kilka daktyli

  • garść borówek

  • opcjonalnie: pasta kokosowa




Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj z jajkami, mlekiem i miodem.

  2. Do mieszanki dodaj mąkę oraz płatki owsiane i całość ponownie zblenduj.

  3. Do masy wmieszaj pokrojone daktyle oraz borówki.

  4. Masę przełóż do foremek i piecz około 25 minut w 180 stopniach.

  5. Gotowe babeczki opcjonalnie można podać z pastą kokosową.


Kalorie:

Całość (15 babeczek) - ok. 1625kcal

1 babeczka - ok. 108kcal

8 października 2017

TARTA JAGLANA "NA RAZ"

Ciasto na raz... czy może dwa razy :)

To jest to! Kiedy nie masz w domu amatorów na ciasta, ale za Tobą chodzi coś słodkiego!

Szybka w przygotowaniu tarta bez pieczenia, po brzegi wypełniona kremem jaglanym i posypana niepowtarzalną w smaku miechunką :)



Składniki:

Spód

  • 100g migdałów

  • 4 daktyle

  • szczypta soli himalajskiej


Masa

  • 100g kaszy jaglanej

  • 1,5 szklanki mleka jaglanego

  • mały banan

  • 2 łyżki domowej czekośliwki

  • miechunka




Przygotowanie:

  1. Migdały zmiel, daktyle zblenduj na mus - oba składniki wymieszaj z solą.

  2. Z powstałej masy ułóż w niedużym naczyniu spód, formując również brzegi - schłodź w lodówce.

  3. Kaszę opłucz dwukrotnie, po czym ugotuj w mleku jaglanym.

  4. Ostudzoną kaszę zblenduj z bananem - masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód.

  5. Na wierzchu rozsmaruj czekośliwkę, całość udekoruj miechunką.


Kalorie:

Całość (4 kawałki) - ok. 1525kcal

2 kawałki - ok. 382kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

7 października 2017

SAŁATKA Z MAKARONEM Z BATATÓW

Makaron z batatów? Ale jak to smakuje?

Ja postanowiłam go przetestować w niebanalnej sałatce! I... smakuje nie najgorzej! :)

Ta sałatka skradła moje podniebienie - polecam wszystkim!



Składniki:

  • 400g makaronu z batatów

  • 0,5kg pieczarek

  • pół cebuli

  • 1 łyżeczka oliwy

  • pół główki małej kapusty czerwonej

  • 4 ogórki

  • przyprawy: sól himalajska, pieprz


Sos

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • sok z 1 cytryny

  • 1 spora łyżka masła orzechowego

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek świeżego imbiru

  • szczypta soli himalajskiej


Do podania

  • garść orzeszków ziemnych

  • świeża mięta


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu.

  3. Na osobnej patelni podduś z odrobiną wody i soli poszatkowaną kapustę.

  4. Ogórki obierz i pokrój w paseczki, po czym wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

  5. Imbir i czosnek pokrój bardzo drobno, następnie wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie wszystkie składniki na sos.

  6. Gotowy sos wmieszaj w sałatkę, gotową sałatkę posyp orzeszkami i listkami mięty.


Kalorie:

Całość (6 porcji) - ok. 2205kcal

1 porcja - ok. 368kcal

27 września 2017

NALEŚNIKI Z FARSZEM SOJOWYM

Idealne, pożywne naleśniki, pełne warzyw i roślinnego białka!

Polecają się na obiad, na kolację - o każdej porze dnia! :)



 

Składniki:

Naleśniki

  • 1 łyżka lnu

  • 3 łyżki ciepłej wody

  • 2 szklanki mleka jaglanego

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 3 łyżki mąki ryżowej

  • szczypta soli himalajskiej


Farsz

  • 150g granulatu sojowego

  • 2 czerwone papryki

  • 240g groszku konserwowego

  • 1 czerwona cebula

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • koperek świeży

  • 1 szklanka passaty pomidorowej

  • szpinak

  • przyprawy: przyprawa do kurczaka, sos sojowy, papryka wędzona

  • do podania: awokado


Przygotowanie:

  1. Len wymieszaj z ciepłą wodą, po czym odstaw na kilka minut.

  2. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą zblenduj.

  3. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.

  4. Na patelni rozgrzej olej ryżowy i podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pokrojoną paprykę i całość podsmaż.

  5. Na patelnię dodaj wcześniej namoczony we wrzątku granulat sojowy, całość podsmaż.

  6. Pod koniec dodaj groszek i koperek, a następnie passatę - całość duś kilkanaście minut.

  7. Gotowe naleśniki wypełnij szpinakiem, farszem i podaj z pokrojonym w paski awokado.


Kalorie:

Całość (5 naleśników) - ok. 2170kcal

1 naleśnik - ok. 434kcal