7 października 2017

SAŁATKA Z MAKARONEM Z BATATÓW

Makaron z batatów? Ale jak to smakuje?

Ja postanowiłam go przetestować w niebanalnej sałatce! I... smakuje nie najgorzej! :)

Ta sałatka skradła moje podniebienie - polecam wszystkim!



Składniki:

  • 400g makaronu z batatów

  • 0,5kg pieczarek

  • pół cebuli

  • 1 łyżeczka oliwy

  • pół główki małej kapusty czerwonej

  • 4 ogórki

  • przyprawy: sól himalajska, pieprz


Sos

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • sok z 1 cytryny

  • 1 spora łyżka masła orzechowego

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek świeżego imbiru

  • szczypta soli himalajskiej


Do podania

  • garść orzeszków ziemnych

  • świeża mięta


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu.

  3. Na osobnej patelni podduś z odrobiną wody i soli poszatkowaną kapustę.

  4. Ogórki obierz i pokrój w paseczki, po czym wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

  5. Imbir i czosnek pokrój bardzo drobno, następnie wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie wszystkie składniki na sos.

  6. Gotowy sos wmieszaj w sałatkę, gotową sałatkę posyp orzeszkami i listkami mięty.


Kalorie:

Całość (6 porcji) - ok. 2205kcal

1 porcja - ok. 368kcal

2 komentarze:

  1. Muszę zrobić taką sałatkę. Nawet dla samej przyjemności zaskoczenia róznych takich przemądrzałych kulinarnych znawców: Makaron z batatów? Sałatkę z niego przyrządzam. Niezły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń