18 lutego 2016

BATATOWO- KOKOSOWE CIASTECZKA Z KRUSZONYM ZIARNEM KAKAO

Tylko 3 składniki, a efekt powalający!
Musicie koniecznie spróbować tych ciasteczek ;)


Składniki:
  • 1 batat
  • 4 łyżki mąki kokosowej (Green Essence)*
  • 2 łyżki kruszonych ziaren kakao
Przygotowanie:
  1. Batat ugotować, obrać ze skórki i zblendować na puree.
  2. Do puree dodać mąkę kokosową i wymieszać.
  3. Z masy uformować płaskie ciasteczka, każde na wierzchu posypać kruszonymi ziarnami kakao. 
  4. Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach. 

Miłego popołudnia! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (14 ciasteczek)- ok. 465kcal
1 ciasteczko- ok. 33kcal

17 lutego 2016

BUDYŃ JAGLANY Z MALINOWYM SYROPEM Z AGAWY

Nie ma to jak budyń w ponure popołudnie... kremowy... z wartościowych płatków jaglanych... a do tego syrop malinowy i płatki migdałowe...
Nie wiem jak Wy, ale ja na samą myśl się rozpływam ;)


Składniki:
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1,5 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka malinowego syropu z agawy
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Płatki ugotować w mleku sojowym z dodatkiem stevi (wręcz rozgotować do konsystencji budyniu), po czym delikatnie zblendować.
  2. Gotowy budyń podawać z syropem i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Prawda, że proste? ;) A ile przyjemności!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 385kcal

16 lutego 2016

GRYCZANO- KOKOSOWE PLACUSZKI

Bardzo dawno nie przygotowywałam placuszków na słodko... a przecież są one świetnym rozwiązaniem na śniadanie, podwieczorek, czy nawet kolację!

Zatem szybko nadrabiam zaległości i prezentuję placuszki na bazie kaszy gryczanej oraz mąki kokosowej.
Można je podać z ulubionymi dodatkami- u mnie akurat był to mus malinowy oraz pomarańcza i przesłodka morwa biała ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy gryczanej krakowskiej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 mały jogurt naturalny
  • garść malin
  • kawałek pomarańczy
  • 1 łyżka morwy białej suszonej (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Kaszę namoczyć w wodzie (najlepiej 24 godziny).
  2. Następnie odcedzić, dolać pół szklanki świeżej wody oraz wodę różaną i zblendować.
  3. Następnie dodać mąkę kokosową i porządnie wymieszać.
  4. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki z obu stron.
  5. Podawać z jogurtem naturalnym zblendowanym z malinami, kawałkami pomarańczy i morwą białą.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 placuszków)- ok. 430kcal
1 placuszek- ok. 17kcal

15 lutego 2016

POLENTA Z CHIA I GALARETKĄ

Kolejna propozycja wykorzystania kaszki kukurydzianej na słodko!
Tym razem w formie ciasta na zimno z galaretką i jagodami goji!

Lekko, pysznie, słodko- czego chcieć więcej? ;)


Składniki:
  • 150g kaszy kukurydzianej
  • 5 łyżek nasion chia
  • 3 łyżeczki stevi
  • galaretka wiśniowa bio
  • garść jagód goji

Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w 4-krotnej ilości wody do kaszy.
  2. Po ugotowaniu dodać chia, wymieszać i przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), po czym odstawić do schłodzenia.
  3. Galaretkę przygotować i wyłożyć na wierzch polenty, na wierzchu osypać jagodami goji- całość odstawić do stężenia i ponownie schłodzić.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1040kcal
1 kawałek- ok. 74kcal

14 lutego 2016

MIGDAŁOWO- KAROBOWE CIASTO Z GRYKI

Wielu z Was już się przekonało, że swego czasu zapomniana kasza gryczana sprawdza się idealnie nie tylko w daniach obiadowych, ale również w słodkościach!

Ja najbardziej lubię ciasta właśnie na bazie kaszy gryczanej z karobem, bądź kakao- ciasto posiada strukturę i smak brownie! ;) Do tego delikatne, lekko słodkie nerkowce... coś pysznego!


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej krakowskiej
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki karobu
  • 1 banan
  • garść nerkowców (Green Essence)*
  • 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z karobem, mąką migdałową, bananem i stevią.
  3. Masę przełożyć do formy, a na wierzchu poukładać nerkowce.
  4. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni- odstawić do wystygnięcia.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1445kcal
1 kawałek- ok. 103kcal

13 lutego 2016

OWOCOWE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

Dzisiaj przedstawiam sposób na pyszne wykorzystanie resztek, które pozostały nam po wyciśnięciu soku z jabłek! Czyli uskuteczniamy kulinarny recykling! ;)

Dosłownie kilka składników i zdrowe, aczkolwiek smakowite ciasteczka gotowe!


Składniki:
  • 100g ciecierzycy
  • banan
  • 1/2 szklanki miąższu jabłkowego (po wyciśnięciu soku)
  • garść migdałów blanszowanych
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć, ugotować do miękkości i zblendować z bananem, miąższem jabłkowym oraz stevią.
  2. Następnie uformować z powstałej masy dość duże, płaskie ciasteczka, a na wierzch każdego ułożyć po migdale.
  3. Ciasteczka piec około 25 minut w 180 stopniach. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 745kcal
1 ciasteczko- ok. 41kcal

12 lutego 2016

KARMELOWY SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

Wieki nie jadłam sernika, a to za sprawą raw ciast na bazie nerkowców, które skradły moje kubki smakowe!

Ale czasem warto dla odmiany przygotować sernik na bazie zwykłego twarogu z niezwykłymi dodatkami! ;)
Ten sernik nie wymaga pieczenia. Do przygotowania spodu wykorzystałam jedynie dwa składniki: żurawinę i migdały. Natomiast masa zawiera, oczywiście oprócz kremowego twarogu, również cukier kokosowy charakteryzujący się karmelowym smakiem oraz białko słonecznikowe, które urozmaica przede wszystkim wartości odżywcze ciasta!


Składniki:
Spód
  • 2 garście żurawiny suszonej
  • 2 garście migdałów (Green Essence)*
Masa
  • 600g sera twarogowego chudego
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki białka słonecznikowego
  • garść jagód
Przygotowanie:
Spód
  1. Żurawinę namoczyć i zblendować na mus.
  2. Migdały rozdrobnić i wymieszać z musem żurawinowym- całość wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą).
Masa 
  1. Ser twarogowy zblendować z bananem, cukrem kokosowym oraz białkiem słonecznikowym i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  2. Na wierzchu poukładać jagody i całość schłodzić w zamrażarce.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1515kcal
1 kawałek- ok. 126kcal