16 lutego 2016

GRYCZANO- KOKOSOWE PLACUSZKI

Bardzo dawno nie przygotowywałam placuszków na słodko... a przecież są one świetnym rozwiązaniem na śniadanie, podwieczorek, czy nawet kolację!

Zatem szybko nadrabiam zaległości i prezentuję placuszki na bazie kaszy gryczanej oraz mąki kokosowej.
Można je podać z ulubionymi dodatkami- u mnie akurat był to mus malinowy oraz pomarańcza i przesłodka morwa biała ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy gryczanej krakowskiej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 mały jogurt naturalny
  • garść malin
  • kawałek pomarańczy
  • 1 łyżka morwy białej suszonej (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Kaszę namoczyć w wodzie (najlepiej 24 godziny).
  2. Następnie odcedzić, dolać pół szklanki świeżej wody oraz wodę różaną i zblendować.
  3. Następnie dodać mąkę kokosową i porządnie wymieszać.
  4. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki z obu stron.
  5. Podawać z jogurtem naturalnym zblendowanym z malinami, kawałkami pomarańczy i morwą białą.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 placuszków)- ok. 430kcal
1 placuszek- ok. 17kcal

15 lutego 2016

POLENTA Z CHIA I GALARETKĄ

Kolejna propozycja wykorzystania kaszki kukurydzianej na słodko!
Tym razem w formie ciasta na zimno z galaretką i jagodami goji!

Lekko, pysznie, słodko- czego chcieć więcej? ;)


Składniki:
  • 150g kaszy kukurydzianej
  • 5 łyżek nasion chia
  • 3 łyżeczki stevi
  • galaretka wiśniowa bio
  • garść jagód goji

Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w 4-krotnej ilości wody do kaszy.
  2. Po ugotowaniu dodać chia, wymieszać i przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), po czym odstawić do schłodzenia.
  3. Galaretkę przygotować i wyłożyć na wierzch polenty, na wierzchu osypać jagodami goji- całość odstawić do stężenia i ponownie schłodzić.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1040kcal
1 kawałek- ok. 74kcal

14 lutego 2016

MIGDAŁOWO- KAROBOWE CIASTO Z GRYKI

Wielu z Was już się przekonało, że swego czasu zapomniana kasza gryczana sprawdza się idealnie nie tylko w daniach obiadowych, ale również w słodkościach!

Ja najbardziej lubię ciasta właśnie na bazie kaszy gryczanej z karobem, bądź kakao- ciasto posiada strukturę i smak brownie! ;) Do tego delikatne, lekko słodkie nerkowce... coś pysznego!


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej krakowskiej
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki karobu
  • 1 banan
  • garść nerkowców (Green Essence)*
  • 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z karobem, mąką migdałową, bananem i stevią.
  3. Masę przełożyć do formy, a na wierzchu poukładać nerkowce.
  4. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni- odstawić do wystygnięcia.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1445kcal
1 kawałek- ok. 103kcal

13 lutego 2016

OWOCOWE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

Dzisiaj przedstawiam sposób na pyszne wykorzystanie resztek, które pozostały nam po wyciśnięciu soku z jabłek! Czyli uskuteczniamy kulinarny recykling! ;)

Dosłownie kilka składników i zdrowe, aczkolwiek smakowite ciasteczka gotowe!


Składniki:
  • 100g ciecierzycy
  • banan
  • 1/2 szklanki miąższu jabłkowego (po wyciśnięciu soku)
  • garść migdałów blanszowanych
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć, ugotować do miękkości i zblendować z bananem, miąższem jabłkowym oraz stevią.
  2. Następnie uformować z powstałej masy dość duże, płaskie ciasteczka, a na wierzch każdego ułożyć po migdale.
  3. Ciasteczka piec około 25 minut w 180 stopniach. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 745kcal
1 ciasteczko- ok. 41kcal

12 lutego 2016

KARMELOWY SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

Wieki nie jadłam sernika, a to za sprawą raw ciast na bazie nerkowców, które skradły moje kubki smakowe!

Ale czasem warto dla odmiany przygotować sernik na bazie zwykłego twarogu z niezwykłymi dodatkami! ;)
Ten sernik nie wymaga pieczenia. Do przygotowania spodu wykorzystałam jedynie dwa składniki: żurawinę i migdały. Natomiast masa zawiera, oczywiście oprócz kremowego twarogu, również cukier kokosowy charakteryzujący się karmelowym smakiem oraz białko słonecznikowe, które urozmaica przede wszystkim wartości odżywcze ciasta!


Składniki:
Spód
  • 2 garście żurawiny suszonej
  • 2 garście migdałów (Green Essence)*
Masa
  • 600g sera twarogowego chudego
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki białka słonecznikowego
  • garść jagód
Przygotowanie:
Spód
  1. Żurawinę namoczyć i zblendować na mus.
  2. Migdały rozdrobnić i wymieszać z musem żurawinowym- całość wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą).
Masa 
  1. Ser twarogowy zblendować z bananem, cukrem kokosowym oraz białkiem słonecznikowym i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  2. Na wierzchu poukładać jagody i całość schłodzić w zamrażarce.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1515kcal
1 kawałek- ok. 126kcal

11 lutego 2016

PUDDING CHIA Z KAROBOWĄ MASĄ, BANANEM I BAKALIAMI

Wielu z Was na pewno już zdążyło poznać nasiona chia i rozsmakować się w deserach na ich bazie!
I nie dziwię się! Podane z odpowiednimi dodatkami są wprost przepyszne!

Dlatego dzisiaj, aby umilić sobie popołudnie zaserwowałam obłędnie słodki, ale zarazem delikatny deser ;)


Składniki:
Warstwa chia
  • 3 łyżki chia
  • 250ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka stevi
Masa karobowa
  • 2 łyżki płatków gryczanych
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka stevi
Dodatki 
  • kilka plastrów banana
  • kilka migdałów blanszowanych
  • 1 łyżeczka morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Chia zalać mlekiem z dodatkiem stevi i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  2. Płatki gryczane ugotować w wodzie z dodatkiem stevi, następnie po wchłonięciu całego płynu wymieszać z karobem.
  3. Do pucharka nałożyć warstwę chia, masę karobową i dodatki.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 440kcal

10 lutego 2016

KOMOSOWO- AMARANTUSOWE CIASTECZKA Z MANGO

Popołudnie to pora na małe i słodkie co nieco!

Na popołudniowy deser jak znalazł sprawdzą się ciasteczka - bezglutenowe z przepysznym mango i bakaliami! Nie wiem czy będę w stanie się od nich dzisiaj oderwać ;)


Składniki:
  • 4 łyżki komosy ryżowej
  • 4 łyżki mąki z tapioki
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1 mango
  • 1 banan
  • 6 daktyli
  • kilka orzechów nerkowca (Green Essence)*
Przygotowanie: 
  1. Komosę ugotować i ostudzić.
  2. Mango zblendować z bananem, a daktyle pokroić na małe kawałki.
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  4. Z masy uformować niewielkie ciasteczka, na wierzch każdego włożyć nerkowca- piec około 20 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (16 ciasteczek)- ok. 1055kcal
1 ciasteczko- ok. 66kcal