18 sierpnia 2015

KAKAOWE LODY Z WIŚNIAMI

Co prawda największe upały już za nami, ale pogoda wciąż dopisuje!
Termometry pokazują znacznie ponad 20 stopni, więc codzienne słodkie ochłodzenie w postaci lodów wskazane :)

I z tej okazji właśnie gościły u mnie dzisiaj lody na bazie wiśni z lekko słodyczą banana i wyraźnym kakaowym posmakiem... całość lekko oprószona prażonymi płatkami migdałowymi sprawiła, że nie mogła się od nich oderwać! :)


Składniki:
  • 2 banany
  • 0,5kg wiśni
  • 350g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao sproszkowanego
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
  • 1 łyżka płatków migdałowych (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Banana pokroić w plasterki, a z wiśni usunąć pestki i oba owoce zamrozić.
  2. Zamrożone owoce zblendować z jogurtem naturalnym i sproszkowanym kakao- ponownie wstawić do zmrożenia (na około 30 minut).
  3. Gotowe lody podać posypane kruszonym ziarnem kakao i uprażonymi (na suchej patelni teflonowej) płatkami migdałowymi.
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 810kcal
1 porcja- ok. 270kcal

Letnie owoceAkcja lodowa 2015

17 sierpnia 2015

DIETETYCZNY TORT Z WANILIĄ I MALINAMI

Każdy, kto był chociaż raz na diecie wie, jak ciężko jest wytrwać w swoich postanowieniach.

Odmawiając sobie słodkości... ciast... ciasteczek... czy przy większej okazji tortów nie czujemy się komfortowo i często kończy się to porażką :)

Jednak wcale tak nie musi być! Za każdym razem próbuję udowodnić, że zdrowe jedzenie nie oznacza nudne, co więcej pozbawione smaku!

I na kolejny dowód tego prezentuję pyszny, ale dietetyczny tort z wanilią i malinami ;)


Składniki:
Ciasto
  • 6 łyżek mąki migdałowej
  • 2 łyżki karobu
  • 3 białka jajka
  • 1 banan
Krem
  • 150g kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka (dowolnego)
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki stevi
  • 200g malin
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać banana, mąkę migdałową, karob- bardzo delikatnie wymieszać.
  3. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 190 stopniach.
  4. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia, a następnie przekroić na 2 blaty.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i stevię.
  2. Całość gotować (do miękkości kaszy i wchłonięcia mleka), na koniec wyjąć laskę wanilii i wydrążyć miąższ.
  3. Ostudzoną kasze zblendować na krem (w razie potrzeby dolać mleka).
  4. Ciasto przełożyć w środku masą, masę wyłożyć również na wierzch i boki.
  5. Ciasto ozdobić na wierzchu gęsto malinami, a dookoła obłożyć płatkami migdałowymi. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1460kcal
1 kawałek- ok. 122kcal

Letnie owoce

16 sierpnia 2015

CYTRYNOWE CIASTO JAGLANE Z BORÓWKAMI

Bez pieczenia!

Schłodzone smakuje obłędnie!

Ciasto nie jest przesłodzone. Specyficzny smak ekspandowanej komosy ryżowej nadał charakteru całości, a masa z dodatkiem cytryny jest bardzo orzeźwiająca! Całość udekorowana wspaniałymi, świeżymi borówkami!


Składniki:
Spód
  • 1 garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 150g komosy ryżowej ekspandowanej
Masa
  • 200g kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki stevin 
  • borówki

Przygotowanie:
Spód
  1. Rodzynki namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus ze śliwkami.
  2. Mus wymieszać z komosą, do formy (wyłożonej folią spożywczą) wyłożyć spód, formując wysokie brzegi i odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevinu.
  2. Ugotowaną kaszę ostudzić, po czym zblendować na bardzo gładki krem z dodatkiem soku z 3/4 cytryny i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Na wierzchu poukładać plasterki cytryny oraz borówki.
U mnie, mimo upałów, ciasto zniknęło w mgnieniu oka! A Wy skusicie się? :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1390kcal
1 kawałek- ok. 116kcal 

Letnie owoce

15 sierpnia 2015

CUKINIOWY PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Gdy na straganie ujrzałam dużą, piękna, dorodną cukinię nie wahałam się długo i od razu znalazła się w moim koszyku!
Ciężej było z wyborem potrawy, do której mogłabym ją wykorzystać. Oczywiście w głowie milion pomysłów, ale finalnie padło na pasztet, którego już dawno nie robiłam :)
Dodałam kilka pożywnych, pełnych smaków składników i gotowe!

Taki pasztet to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę. Można jeść go na zimno lub ciepło, samodzielnie, czy na kanapce, bądź z warzywami- jak tylko ma się ochotę! :)


Składniki:
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/2 dużej cukinii
  • 8 łyżek pestek dyni
  • 1 łyżka spiruliny 
  • 2 łyżki babki płesznik
  • koperek
  • przyprawy: sól morska, pieprz mielony, sos tamari
Przygotowanie:
  1. Soczewicę namoczyć, a następnie ugotować i zblendować.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  3. Pestki dyni zmielić na mąkę.
  4. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i przełożyć do form, na wierzchu posypać babką płesznik.
  5. Piec około 50 minut w 180 stopniach.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (30 kawałków)- ok. 1785kcal
1 kawałek- ok. 30kcal

Dzień Polskiej Żywności 2015

13 sierpnia 2015

KONKURS "POŻEGNANIE WAKACJI" Z OWOCOWYM RAJEM!


UWAGA! UWAGA!


Razem z Owocowym Rajem ogłaszamy konkurs pod hasłem „Pożegnanie wakacji!” :)


Niestety ten błogi czas dobiega powoli końca…
Ale pogoda póki co dopisuje, zatem wymyśliliśmy dla Was bardzo przyjemne zadanie konkursowe:

Należy przygotować letni deser z owocami i produktami, które można nabyć w sklepie Owocowy Raj.
Taki przepis musi być opublikowany na Waszym blogu z linkiem do produktu, którego można użyć przy jego przygotowaniu.

Jednak chcielibyśmy Was zachęcić, aby zdjęcie deseru nie było zwyczajne… chcemy, aby przedstawiało nie tylko deser, ale również sposób i okoliczności w jakich będzie on zjedzony/podany! Nie ma tu żadnych ograniczeń- na tarasie, na łące, w ogrodzie, nad jeziorem, podczas imprezy z przyjaciółmi, rodziną, czy po prostu podczas chwili Waszego relaksu :)

Link do Waszego posta z konkursowym wpisem proszę o przesłanie na adres mailowy: magdalenakuchaja@gmail.com lub pozostawienie w komentarzu pod tym postem.

Konkurs trwa od jutra, tj. 15 sierpnia (piątek) do 1 września włącznie. 
Niezwłocznie po zakończeniu konkursu wyłonieni zostaną Zwycięzcy- każdego z nich powiadomię o tym mailowo.

A jest o co walczyć, nagrody są jak zwykle atrakcyjne- są to bony do wykorzystania w sklepie Owocowy Raj:
1 miejsce- bon o wartości 100zł
2 miejsce- bon o wartości 70zł
3 miejsce- bon o wartości 40zł
Wyróżnienie- bon o wartości 20zł

Byłoby również miło, jeżeli polubicie profil fb Foodmania oraz Owocowy Raj :)

Zatem do dzieła, a ja czekam na Wasze pyszne desery! Już nie mogę się doczekać, bo jestem pewna, że jak zawsze wymyślicie coś wspaniałego! :)

Uwaga: każdy uczestnik może zgłosić dowolną ilość przepisów, nie ma żadnych ograniczeń! :)

12 sierpnia 2015

WEGAŃSKA TARTA Z KREMEM I MALINAMI

Truskawki już się skończy, ale sezon na maliny wciąż trwa! Więc korzystam! :)
I dzisiaj przedstawiam wegańską tartę bez pieczenia, za to ze słodkim kremem jaglanym i pysznymi malinami!


Ciasto najlepiej smakuje schłodzone i ostrzegam, że nawet podczas upałów ciężko skończyć na jednym kawałku :)


Składniki:
Spód
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść suszonych moreli
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
Krem
  • 150g kaszy jaglanej
  • 500ml napoju ryżowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • maliny

Przygotowanie:
Spód
  1. Morele sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
  2. Migdały zmielić i połączyć z musem morelowym, chia i amarantusem- dokładnie wymieszać.
  3. Formę wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć do niej spód (formując niewysokie brzegi) i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku ryżowym z dodatkiem stevi- odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dolać mleka) i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, ozdobić malinami.
Ktoś się skusi? :)



Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1450kcal
1 kawałek- ok. 104kcal

Letnie owoceDzień Polskiej Żywności 2015

11 sierpnia 2015

BABECZKI KOKOSOWE Z PŁATKAMI RYŻOWYMI I JAGODAMI GOJI

Dzisiaj z kolei zdecydowałam się na upieczenie babeczek kokosowych!
Ale nie byle jakich, bo z delikatnymi płatkami ryżowymi i super food, jakimi są jagody goji.

Babeczki świetnie nadają się na słodki podwieczorek, czy niebanalne śniadanie :)


Składniki:
Babeczki

  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki amarantusowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 1 białko jajka
  • 1/4 szklanki mleka 
Warstwa (wierzchnia)
  • 3 łyżki płatków ryżowych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka jagód goji
Przygotowanie: 
Babeczki
  1. Banana zblendować z białkiem i mlekiem.
  2. Dodać mąki i wymieszać.
  3. Masę przełożyć do foremek i piec 25 minut w 180 stopniach.
Warstwa (wierzchnia)
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku, a następnie wymieszać ze stevią i kakao.
  2. Na gotowe babeczki nałożyć budyń i udekorować jagodami goji.
Myślę, że z takich babeczek byłby zadowolony zarówno każdy dorosły, jak i każdy maluch :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 475kcal
1 babeczka- ok. 59kcal