25 lipca 2015

SŁODKIE BUŁECZKI Z WIŚNIOWYM KISIELEM

W oczekiwaniu na potrawy z użyciem moich greckich kulinarnych zdobyczy proponuję lekkie bułeczki z kisielem :)

Świetne na drugie śniadanie, czy podwieczorek! Można zabrać je ze sobą również na letni piknik :)


Składniki:
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki z komosy ryżowej
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • wiśnie świeże
  • 1 kisiel wiśniowy (Amylon)
Przygotowanie:
  1. Zagotować wodę, a następnie w 180ml wrzątku rozmieszać kisiel.
  2. Banana zblendować z jajkiem i syropem z agawy.
  3. Dodać mąkę i płatki- ponownie zblendować.
  4. Z masy uformować bułeczki, na wierzchu każdej wyłożyć po 2 łyżki kisielu.
  5. Bułeczki piec około 25 minut w 180 stopniach.
  6. Podawać ze świeżymi wiśniami. 
Szybkie, domowe "drożdżówki" w bardzo zdrowym wydaniu gotowe! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 bułeczki)- ok. 710kcal
1 bułeczka- ok. 355kcal

W wiśniowym sadzie 2015Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknikLetnie owoce

16 lipca 2015

KAKAOWA TARTA JAGLANA Z GALARETKĄ WIŚNIOWĄ

Każdy czytelnik mojego bloga już wie jak ogromną miłością pałam do kaszy jaglanej!
A kilka dni temu obiecałam również, że szał truskawkowy zamieniam na smak wiśni i dotrzymuję obietnicy!

Dzisiaj (z uwagi na fakt, że wysokie temperatury powracają) prezentuję lekką tartę jaglaną z galaretką wiśniową!


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka lucumy
  • 3 łyżki kakao
  • 300g wiśni
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1 łyżka inuliny
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżka kruszonego ziarna kakao
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Następnie kaszę wymieszać z kakao oraz lucumą.
  3. Do formy (małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia) nałożyć masę, formując niezbyt wysokie brzegi i piec około 45 minut w 180 stopniach.
  4. Wiśnie bez pestek zblendować ze stevią, po czym zagotować, dodając inulinę i agar.
  5. Galaretkę wiśniową przelać na wcześniej upieczony spód, na wierzch poukładać całe wiśnie oraz posypać kruszonym ziarnem kakao- odstawić do stężenia.
Taki kawałek ciasta smakuje najlepiej dobrze schłodzone, zjedzony na świeżym powietrzu :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 930kcal
1 kawałek- ok. 66kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiW wiśniowym sadzie 2015

15 lipca 2015

BIAŁKOWE BUŁECZKI KUKURYDZIANE Z CZEREŚNIOWYM DŻEMEM CHIA

Bezglutenowe, delikatne bułeczki!
Chrupiące z zewnątrz, w środku miękkie!

Posiadają uroczy żółty kolor, a to za sprawą mąki kukurydzianej, a podane z lekko słodkim dżemem chia smakują świetnie!

Za sprawą dodatku białka słonecznikowego, posiadają go więcej, niż tradycyjne pieczywo :)


Składniki:
Bułeczki
  • 7 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • 1 łyżka białka słonecznikowego
Dżem 
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 garście czereśni
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
Bułeczki
  1. Białka zblendować z bananem.
  2. Dodać mąkę i białko słonecznikowe- wyrobić ciasto (ewentualnie dodać odrobinę ciepłej wody).
  3. Uformować bułeczki (okrągłe lub podłużne), ponacinać i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Dżem 
  1. Czereśnie bez pestek zblendować ze stevią, dodać nasiona chia i odstawić na co najmniej 4 godziny.
  2. Upieczone bułeczki podać rozkrojone z dżemem chia.
Jest to propozycja zamienna do tradycyjnego pieczywa, spożywać je mogą "bezglutenowcy", wegetarianie, czy osoby na dietach lekkostrawnych lub odchudzających :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (6 bułeczek)- ok. 705kcal
1 bułeczka- ok. 118kcal

Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni

14 lipca 2015

RAW LAVA CAKE Z WIŚNIAMI I NUTĄ MIĘTY

Czyli ciasto wypełnione płynnym, czekoladowym sosem wiśniowym- i to bez pieczenia! :)
Oczywiście w wersji bezglutenowej, wegańskiej i dietetycznej :)


Składniki:
Ciasto
  • 100g orzechów laskowych
  • 1 garść daktyli
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka kakao
Sos
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 banana
  • kilka wiśni
  • listki mięty
  • kruszone ziarno kakao

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Orzechy laskowe zmielić.
  2. Daktyle sparzyć wrzątkiem i namoczyć, po czym zblendować na mus i połączyć ze zmielonymi orzechami, chia i kakao- dokładnie wymieszać.
  3. Foremki wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć w masą spód oraz ścianki, pozostałą część masy pozostawić do uzupełnienia "przykrycia" ciast- odstawić do schłodzenia.
Sos 
  1. Banana zblendować z kilkoma wiśniami i kakao w proszku.
  2. Sos przełożyć do wcześniej przygotowanych ciast i zalepić wierzch- ponownie odstawić do schłodzenia.
  3. Ciasta podać z całymi wiśniami, listkami mięty i kruszonym ziarnem kakao. 
Jest to nietypowa wersja, bardzo popularnego ciasta, na widok którego każdemu łasuchowi aż "leci ślinka" ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 ciasta)- ok. 1060kcal
1 ciasto- ok. 530kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiW wiśniowym sadzie 2015

13 lipca 2015

TARTALETKI Z KISIELEM I WIŚNIAMI

Za nami szał truskawkowy (chociaż ja się nie poddaję i wciąż uskuteczniam ich konsumpcję), a przed nami wiśniowy! :)

Najczęściej wiśnie wykorzystywane są do przeróżnych przetworów, czy kompotów!
A ja uważam, że są to owoce, które idealnie nadają się do ciast :) Ich lekko kwaskowaty smak rewelacyjnie przełamuje słodycz każdego ciasta.

Ja moje wiśniowe wypieki zaczynam od tartaletek z wiśniowym, bezglutenowym kisielem i świeżymi wiśniami :)


Składniki:
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 3 łyżki mąki z komosy
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 banan
  • 5 łyżek wrzątku
  • kisiel wiśniowy bezglutenowy bio
  • garść wiśni
  • kilka nerkowców
Przygotowanie:
  1. Zagotować 180ml wody, we wrzątku wymieszać kisiel.
  2. Banana zblendować, dodać tahini i mąki- wyrobić ciasto.
  3. Foremki wyłożyć ciastem i piec około 20 minut w 170 stopniach.
  4. Do tartaletek wyłożyć gotowy kisiel wiśniowy oraz wiśnie i orzechy nerkowca.
Tartaletki dzięki temu, że nie są wypełnione tłustą masą są bardzo lekkie, a jednocześnie posiadają wyjątkowy, wiśniowy smak :)
Ponadto są w 100% wegańskie i bezglutenowe!

 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 tartaletki)- ok. 585kcal
1 tartaletka- ok. 293kcal

W wiśniowym sadzie 2015Bezglutenowe Vege Wypieki
 

12 lipca 2015

ORZECHOWE MUFFINKI Z KOLOROWEJ KOMOSY

Często możemy spotkać się z propozycjami na wytrawne dania z komosą- przeróżne sałatki, czy warzywa faszerowane. I rzeczywiście jest to świetny składnik, który nadaje każdemu daniu wyjątkowy, lekko orzechowy smak.

Ja jednak tym razem chciałam ją wykorzystać do przygotowania kolejnych słodkości, a skoro ma ona lekko orzechowy posmak to od razu zdecydowałam, że przygotuję z niej babeczki z dodatkiem orzechów! :)

Jest do idealna słodka przekąska, a zjedzone rano w towarzystwie koktajlu owocowego- niebo w gębie! :)


Składniki:
  • 5 łyżek komosy ryżowej (czerwonej i białej) (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 4 łyżki mleka orzechowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki migdałów

Przygotowanie: 
  1. Komosę ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Banana zblendować z mlekiem.
  3. Dodać obie mąki i ponownie zblendować.
  4. Orzechy rozdrobnić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać (oprócz masła orzechowego).
  5. Do foremek wyłożyć po łyżce masy, odrobinę masła orzechowego i kolejną warstwę masy.
  6. Muffinki piec około 30 minut w 180 stopniach.
 Energetyczna, słodka, orzechowa przekąska gotowa! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 muffinek)- ok. 830kcal
1 muffinka- ok. 166kcal  

Bezglutenowe Vege Wypieki
 

11 lipca 2015

BUDYNIOWY BISZKOPT Z OWOCAMI LEŚNYMI

Bezglutenowy biszkopt z delikatnym budyniem i owocami leśnymi!


To przysmak na ten weekend! Prezentuje się niebanalnie, a w przygotowaniu jest raczej banalny :)
Wegetariański, bezglutenowy, dietetyczny- myślę, że skusi się na niego zarówno każda mała pociecha, jak i duży łasuch :)


Składniki:
  • 7 łyżek mąki z prosa
  • 1 dojrzały banan
  • 4 białka jajek
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 1 budyń waniliowy (bezglutenowy Amylon)
  • garść jagód
  • garść jeżyn
  • 3 łyżeczki stevi

Przygotowanie:
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać banana i cukier kokosowy, a następnie mąkę i bardzo delikatnie wymieszać- masę przełożyć do formy, piec 20 min w 170 stopniach i odstawić do ostudzenia.
  3.  Z pół litra mleka odlać pół szklanki, w której wymieszać budyń, pozostałą część mleka zagotować ze stevią i dodać budyń- cały czas dokładnie mieszając, gotować jeszcze pół minuty i odstawić do wystygnięcia.
  4. Na gotowy biszkopt wyłożyć budyń oraz jagody i jeżyny (ja swój biszkopt przekroiłam na 2 części i w środku również przełożyłam budyniem).
Nabraliście ochoty na lekki biszkopt z budyniem? :) A więc do dzieła! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 905kcal
1 kawałek- ok. 75kcal

Letnie oczyszczenie