12 maja 2014

BURGERY BURACZKOWE W BUŁCE OTRĘBOWEJ

Mogę powiedzieć tylko jedno - są pyszne!
Bardzo zasmakował mi burak właśnie w takim wydaniu, a do tego bardzo sycąca bułeczka bez grama mąki, czy tłuszczu!

Nie będę się długo rozpisywać na temat właściwości buraków, czy otrębów... każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu,iż wpływają bardzo korzystnie na nasz organizm.

Sprawdzają się też idealnie, jako posiłek, który można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik :)


Oczywiście można modyfikować dodatki, z którymi je podajemy w zależności od indywidualnych upodobań. Mi zasmakowały właśnie w takiej kompozycji, jednak nie jest wykluczone, że dalej będę z nimi eksperymentować :)

Składniki:
Burgery
  • 3 łyżki kaszy KUSKUS
  • 1 burak
  • 1 jajko
  • przyprawy: masala, curry, tymianek, pieprz
Bułki
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych 
  • pół szklanki otrąb żytnich
  • 250g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 5 łyżek lnu mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • zioła prowansalskie
Dodatki:
  • zielone szparagi gotowane na parze
  • dynia pieczona
  • sałata
  • ziarna słonecznika
Przygotowanie:
Burgery
  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Buraka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach.
  3.  Kaszę wymieszać z burakami, jajkiem i przyprawami.
  4. Uformować kotleciki i piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Bułki
  1. Twaróg zmiksować z jajkiem.
  2. Dodać resztę składników i wyrobić masę dłońmi.
  3. Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Bułeczki warto pozostawić na chwilę, aby wystygły. Przekroić na pół i przełożyć dowolnymi dodatkami z burgerami buraczkowymi :)


Smacznego!

Kalorie (bez dodatków):
Całość (5 burgerów)- ok. 990kcal
1 burger- ok. 198kcal

Piknik majowy

11 maja 2014

KOKOSOWE AMARANTUSKI

Tym razem pokusiłam się na zrobienie ciasteczek kokosowych z ziarnem amarantusa :)

Amarantus uważany jest za zboże XXI wieku ze względu na mnogość zawartych w składników odżywczych. No, a że każdy lubi kokos to czemu nie kokosanki z amarantusem... lub jak, kto woli amarantuski z kokosem? ;) Grunt, że smakują świetnie, są zdrowe i nie zawierają dodatkowych tłuszczów, cukrów, ani mąk!!

Na dodatek mogą się na nie skusić nawet wszystkie łakomczuchy na diecie, ponieważ jedno ciasteczko ma tylko 42 kalorie :)


Składniki:
  • 5 łyżek poppingu z amarantusa
  • 3 łyżki mąki z amarantusa (zmielonych ziaren amarantusa)
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki stevi
  • 4 łyżki wiórków kokosowych



Przygotowanie:
  1. W misce połączyć popping i mąkę z amarantusa, płatki owsiane, stevię i wiórki kokosowe.
  2. W drugiej misce zblendować banana z mlekiem i jogurtem.
  3. Wszystko razem wymieszać i formować małe kuleczki.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 15- 20 min.

Świetnie sprawdzają się, jako podwieczorek lub drugie śniadanie. Są troszkę chrupkie i zaspokajają ochotę na słodkie. Mi osobiście ostatnio umiliły wieczór filmowy :)


Kalorie:
Całość (15 ciasteczek)- ok. 620kcal
1 ciasteczko- ok. 42kcal

Piknik majowy Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

10 maja 2014

ZAPIEKANKA JAGLANA ZE SZPINAKIEM I BURAKAMI

Czyli "superfoods" pełne żelaza i kwasu foliowego!!

Superfood, czyli produkty zawierające mnóstwo prozdrowotnych wartości odżywczych. Należy do nich, ostatnio często doceniana kasza jaglana. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz witamin z grupy B. Kasza jaglana wykazuje się właściwościami odkwaszającymi organizm i neutralizującymi wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Natomiast buraki i szpinak to bomby żelaza i kwasu foliowego!
Dlatego do dzieła, zabieramy się do pichcenia pysznej i super zdrowej zapiekanki! :)



Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 350g szpinaku (brykiet)
  • pół buraka
  • 1 marchew
  • przyprawy: czosnek niedźwiedzi, sól morska, pieprz ziołowy, curry, papryka słodka, oregano
Przygotowanie:
  1. Kaszę dwukrotnie opłukać i ugotować w wodzie.
  2. Buraka i marchew pokroić na cienkie plasterki i obsypać przyprawami (curry, papryka słodka).
  3. W przypadku użycia szpinaku mrożonego należy go rozmrozić i wymieszać z kaszą, dodając czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i  oregano.
  4. W naczyniu żaroodpornym, bądź sylikonowej formie układać warstwowo: kasza ze szpinakiem, plastry marchwi, kasza ze szpinakiem i na wierzchu plastry buraka (lekko wduszając je do środka).
  5. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z funkcją termoobiegu).
Gotowe! Teraz tylko pozostaje pokroić na kawałki i pałaszować pyszną zapiekankę superfoods!


Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 750kcal
1 porcja- ok. 75kcal

Piknik majowy

4 maja 2014

SHAKE TRUSKAWKOWO- BRZOSKWINIOWY

Zdrowa dawka słodyczy!

 

Jeden z moich ulubionych koktajli lodowych. Nie jest niczym dosładzany, a zarazem pełen witamin.
Idealny na upalny dzień, który mam nadzieję, że niebawem nadejdzie!


Składniki:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 300g truskawek
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie odcedzić i przepłukać.
  2. Następnie brzoskwinie i truskawki pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić (3-4 godziny w zamrażarce).
  3. Po wyciągnięciu z zamrażarki owoce zblendować, dodając jogurt naturalny.
I gotowe! Teraz pozostaje nam się tylko delektować pysznym i prostym shake'iem!

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 470kcal
1 porcja- ok. 157kcal

Piknik majowy

3 maja 2014

KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Nadchodzi sezon na szparagi... pyszne i pożywne!
Szparagi mają swoje korzenie u starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian... wiedzieli co dobre ;)

Spośród czterech kolorów szparagów mój wybór padł na zielone.
Zazwyczaj są stosunkowo cienkie i mają wyrazisty smak. Są bogate między innymi w potas (wpływają moczopędnie na organizm), kwas foliowy (pożądany dla kobiet starających się zajść w ciążę), czy białko- glutation (pomaga w walce z nowotworami).


Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 250ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka listków mięty
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatki: 2 łyżki ryżu brązowego
Przygotowanie: 
  1. Szparagi obrać delikatnie ze skórki, a następnie gotować przez 10 min w garnku napełnionym wodą (w pozycji pionowej).
  2. Po podgotowaniu odkroić główki (1/3 części szparaga od góry).
  3. Dolne części szparagów podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i posiekanych listków mięty.
  4. Lekko podsmażone szparagi zalać bulionem warzywnym i dusić przez około 10 min.
  5. Następnie całość (oprócz główek)  zblendować na gładki, aksamitny krem.
  6. Podać z ugotowanymi główkami i brązowym ryżem.
Podsumowując, korzystajmy z ich dostępności i twórzmy dania z ich zastosowaniem!
Smacznego!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 220kcal

SzparagiPiknik majowy

30 kwietnia 2014

BEZGLUTENOWY JABŁECZNIK

Idelana i lekka słodycz na zbiżający się dłuuuugi weekend :)
Może towarzyszyć nam podczas pikniku, czy grilla jako słodki podwieczorek po grillowych smakołykach!



Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki lnu mielonego
  • 3 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4 jabłka
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1/2 łyżeczki sody (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru w proszku
  • dodatki: rodzynki

Przygotowanie:
  1. Przy użyciu kaszy jaglanej i ryżu w całości należy zmielić je na mąkę.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a żółtka zmiksować ze stevią na gładką masę.
  3. Wymieszać suche składniki: mąki, len, sodę, cynamon i imbir.
  4. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Do żółtek dodać, powoli mieszając, suche składniki, a następnie jogurt naturalny, sok z cytryny i rozgniecionego banana.
  6. Do całości dodać jabłka i ubite białka, cały czas powoli mieszając.
  7. Gotową masę przełożyć do formy i piec około 40 min w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem).
*Gotowe ciasto posypałam rodzynkami, które według mnie idealnie komponują się z tym ciastem.


 Kalorie:
Całość (15 kawałków)- ok. 1500kcal
1 kawałek- ok. 100kcal

Lekka Wielkanoc

28 kwietnia 2014

BEZGLUTENOWE MUFFINKI Z MĄKI JAGLANEJ

Mój kolejny eksperyment. Tym razem zastosowałam kaszę jaglaną i zmieliłam ją na mąkę.
Muffiny mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Oprócz tego są bardzo dietetyczne i świetnie sprawdzają się, jako przekąska czy podwieczorek :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub pół łyżeczki sody)
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną zmielić (np. w młynku do kawy).
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę z cynamonem.
  4. Do białek powoli dodawać żółtka miksując na najniższych obrotach.
  5. Do masy dodać mąkę, stevię i proszek do pieczenia, a następnie całość powoli wymieszać łyżką.
  6. Masę przełożyć do foremek (najlepiej sylikonowych) i piec przez około 20 minut w 180 stopniach.

*Po upieczeniu stwierdziłam, że spokojnie do przepisu można dodać cały jogurt naturalny, bądź banana. Muffinki będą wtedy bardziej miękkie ;)

Dodam, że muffiny były troszkę większe, niż te standardowe. Podana ilość składników spokojnie wystarczy na upieczenie 8 sztuk.


Kalorie:
Całość (6 muffin)- ok. 880kcal
1 muffina- ok. 147kcal

Lekka Wielkanoc