8 grudnia 2019

Wegańska pizza na spodzie pełnoziarnistym




Składniki:

  • 300 g mąki pszenej pełnoziarnistej
  • 7 g suchych drożdży
  • 180 g ciepłej wody
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g hummusu
  • 250 g pieczarek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 180 g pokruszonego ziołowego tofu



Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, a następnie partiami dodawaj olej oraz wodę, dokładnie wyrabiając ciasto.
  2. Wyrobione ciasto odłóż pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ponownie je wyrób, podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj.
  3. Na spód nałóż zredukowaną passatę pomidorową z dodatkiem oregano i soli oraz hummus.
  4. Na wierzchu poukładaj połówki pomidorków koktajlowych, piórka cebuli, pokruszone tofu oraz pokrojone pieczarki.
  5. Całość piecz około 15 minut w 190 stopniach.


Kalorie:
Całość (2 bardzo duże pizze) - ok. 1895 kcal
1 pizza - ok. 948 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

1 komentarz: