8 września 2019

CIASTO Z KREMOWĄ MASĄ DYNIOWĄ



Składniki:

Spód
  • 3 małe banany
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 łyżek otrębów owsianych


Masa
  • 1 dynia
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu


Dodatki
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • 1 garść wiśni



Przygotowanie:
  1. Banany zblenduj, wymieszaj z masłem orzechowym, a następnie z mąką i otrębami - wyrób ciasto.
  2. Powstałe ciasto wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), formując również brzegi - piecz około 20 minut w 170 stopniach.
  3. Dynię pokrój w kawałki, upiecz, a następnie zblenduj z cynamonem, stałą częścią mleka kokosowego i ksylitolem - tak powstałą masę wyłóż na wcześniej upieczony spód.
  4. Całość ozdób wiśniami i orzeszkami ziemnymi.


Kalorie:
Całość (12 kawałków) – ok. 2030kcal
1 kawałek – ok. 169kacal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

2 komentarze:

  1. Czekam aż przyjade do domu i dorwe się do dyni :d
    Z pewnością przepis wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń