8 września 2019

CIASTO WEGAŃSKIE PTASIE MLECZKO


Składniki:
Spód

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 200 g daktyli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Masa

  • 5 łyżek chia
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki agaru

Dodatki

  • 2 banany
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 2 łyżki kakao
  • maliny
  • świeża mięta
  • migdały

Przygotowanie:

  1. Daktyle sparz wrzątkiem, przepłucz, a następnie zblenduj na mus.
  2. Płatki owsiane zmiel na drobno i połącz z musem daktylowym oraz sokiem z cytryny.
  3. Masę wyłóż do formy (wyłożonej folią spożywczą), formując również brzegi.
  4. Chia zalej mlekiem migdałowym i odstaw na co najmniej 4 godziny, po tym czasie podgrzej całość dodając ksylitol oraz agar - energicznie mieszając.
  5. Powstałą masę z chia wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
  6. Banany zblenduj z mlekiem migdałowym oraz kakao - tak powstałą polewę wylej na ciasto.
  7. Całość udekoruj migdałami, malinami oraz świeżą miętą.


Kalorie:
Całość (20 kawałków) - ok. 1855
1 kawałek - ok. 93kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz