21 lipca 2019

KRUCHE CIASTO Z MALINOWYM DŻEMEM CHIA



Składniki:

Ciasto

  • 8 łyżek mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 0,25 szklanki napoju sojowego

  • 1 banan

  • 2 łyżki masła orzechowego


Dżem i dodatki

  • 400g malin

  • 5 łyżek chia

  • 1 łyżka miodu

  • borówki

  • świeża mięta


Przygotowanie:

  1. Banana zblenduj z masłem orzechowym i napojem sojowym, a następnie dodaj maki i porządnie wyrób ciasto.

  2. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę, formując niewielkie brzegi, kawałek ciasta pozostaw na stworzenie kruszonki.

  3. Maliny podgrzej, a gdy się zagotują dodaj miód i chia - całość gotuj kilka minut, a następnie odstaw do wystygnięcia.

  4. gotowy dżem nałóż na spód, całość posyp pozostałym ciastem tworząc kruszonkę i piecz około 20 minut w 180 stopniach.

  5. Gotowe ciasto podawaj ze świeżą miętą i borówkami.


Kalorie:

Całość (20 kawałów) - ok. 1310kcal

1 kawałek - ok. 66kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz