3 maja 2018

MAKARON Z TOPINAMBUREM I SZPARAGAMI

Są! Nareszcie są! Moje ukochane szparagi... delikatne... chrupiące... i do tego oryginalny smak topinamburu!

Bomba smakowa! :)



Składniki:

  • 50g makaronu kukurydzianego penne

  • ćwierć czerwonej cebulki

  • trochę topinamburu

  • kawałek żółtej papryki

  • kilka szparagów zielonych

  • kawałek awokado

  • 1 łyżeczeka masła migdałowego

  • 1 łyżka soku z pomarańczy

  • 1 łyżka hummusu

  • koperek

  • przyprawy: kostka warzywna, czosnek granulowany




Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.

  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć obrony i pokrojony w podłużne kawałki topinambur oraz posiekaną cebulkę i paski papryki.

  3. Całość zalej 1 filiżanką wody i dodaj kostkę warzywną oraz czosnek – całość duś do momentu, aż warzywna zmiękną.

  4. Pod koniec dodaj pokrojone na kawałki szparagi i duś jeszcze chwilkę.

  5. Gdy już warzywa będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje do całości wmieszaj masło migdałowe i koperek.

  6. Gotowy makaron przełóż na talerz, a następnie udekoruj kawałkami awokado i hummusem – całość skrop sokiem z pomarańczy.


Kalorie:

Całość (1 porcja) – ok. 495kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz