12 marca 2018

JABŁKOWE DESERY Z PŁATKAMI KASZTANOWYMI

Niby zwyczajne jabłko, a może jednak nie...? :)

Jabłkowe desery z wyjątkowymi w smaku płatkami kasztanowymi - to musi być pyszne!



Składniki:

  • 5 jabłek

  • 100g orzechów laskowych

  • 80g płatków kasztanowych

  • 100g daktyli

  • Sok z cytryny

  • 1 łyżka miodu wrzosowego

  • Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon




Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie umyj, a następnie odetnij „kapelusze” i wydrąż nasiona wraz z częścią jabłka.

  2. Wydrążone jabłko posiekaj, a następnie wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami – tak przygotowany farsz włóż do jabłek.

  3. Płatki kasztanowe i orzechy laskowe zmiel.

  4. Daktyle namocz, a następnie zblenduj na mus.

  5. Mus daktylowy połącz z suchymi składnikami, wyrób ciasto, które następnie rozwałkuj i wytnij paseczki.

  6. Tak utworzonymi paseczkami udekoruj wierzch jabłka.


Kalorie:

Całość (5 jabłek) – ok. 1655kcal

1 jabłko – ok. 331kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz