17 stycznia 2018

FIT TORT KOKOSOWO- CZEKOLADOWY

Okazja wyjątkowa, więc i tort musiał być niebanalny! :)

30stka największego fana mojego bloga - mojego męża!!!

Było pysznie!



Składniki:

Ciasto

  • 1 puszka białej fasoli

  • 3 jajka

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • Szczypta soli


Krem

  • 100g kaszy jaglanej ugotowanej w dowolnym mleku

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 4 łyżki mleczka kokosowego (stałej części)

  • 20g gorzkiej czekolady 90%

  • 2 łyżki syropu z agawy


Polewa

  • 80g gorzkiej czekolady 90%

  • 5 łyżek mleczka kokosowego (stałej części)


Dodatki

  • 50g kaszy jaglanej ugotowanej w mleku

  • 50g orzechów laskowych

  • 1 łyżka syropu z agawy

  • Płatki kokosowe

  • Granat


Przygotowanie:

Ciasto

  1. Białka oddziel od żółtek, po czym białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a resztę składników zblenduj na gładką masę.

  2. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy. Całość przelej do formy i piecz około 35 minut w 180 stopniach.

  3. Po wystygnięciu ciasto przekrój na 2 równe blaty.


Krem

  1. Wszystkie składniki na krem zblenduj porządnie, aż do uzyskania gładkiej masy.

  2. Część kremu nałóż na pierwszy blat ciasta, następnie nałóż kolejny blat ciasta i na wierzch przełóż pozostałą część kremu (nałóż go również na brzeg ciasta).

  3. Całość odstaw do schłodzenia w lodówce.


Polewa

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie w garnku podgrzej mleczko kokosowe dodając do niego czekoladę.

  2. Powstałą masę nałóż na wierzch i na brzegi tortu.


Dodatki

  1. Kaszę jaglaną wymieszaj z syropem z agawy i zmielonymi orzechami laskowymi (zostaw kilka do dekoracji).

  2. Z masy uformuj pralinki (opcjonalnie możesz obtoczyć je w polewie).

  3. Tak powstałe pralinki ułóż na torcie, udekoruj całość płatkami kokosowymi, orzechami laskowymi i granatem.


Kalorie:

Całość (10 kawałków) – ok. 3105kcal

1 kawałek – ok. 311kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz