11 kwietnia 2017

SEZAMKI Z MIODEM KASZTANOWYM

Przepis po prostu banalny! 2 składniki, chwila cierpliwości i zdrowe sezamki gotowe!

Sezam to skarbnica fitosteroli, które obniżają poziom złego cholesterolu!
W jego składzie znajdziemy również wapno (na mocne kości), czy żelazo (o które muszą dbać szczególnie wszyscy weganie).
Małe ziarenka sezamu otulone wyjątkowym w smaku miodem kasztanowym... brzmi dobrze? ;)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Sezam dokładnie wymieszać z miodem, a następnie przełożyć do formy i odstawić do zamrażarki na około godzinę.
  2. Po upływie godziny całość wyciągnąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Uwaga!
Sezamki trzeba jeść od razu po schłodzeniu, ponieważ pod wpływem ciepła zaczynają się rozpływać.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (20 sezamków)- ok. 1590kcal
1 sezamek- ok. 80kcal

4 komentarze:

  1. Moje dziecko byłoby zachwycone takim deserem

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi rodzice kochają sezamki :D
    Jak smakuje miód kasztanowy? Wydaje mi się, że powinien być lekko gorzkawy, czy tak jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma bardzo specyficzny smak, rzeczywiscie nieco gorzkawy

      Usuń