10 kwietnia 2017

TARTALETKI Z OWSIANKĄ

Owsianka inaczej, czyli nienudne śniadanie! ;)

Przepyszne tartaletki wypełnione po brzegi sycącą owsianką- brzmi nieźle? I tak smakuje! ;)
Do tego kilka dodatków w postaci daktyli i masła z nerkowców... rano chyba nic więcej mi do szczęścia nie trzeba ;)


Składniki:
Spody
  • 70g amarantusa ekspandowanego
  • garść daktyli
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
Owsianka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka lnu mielonego
Dodatki
  • 3 łyżeczki masła z nerkowców
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych
  • kilka daktyli
Przygotowanie:
Spody
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć, po czym odcedzić i zblendować na mus.
  2. Mus daktylowy dokładnie wymieszać z amarantusem, szczyptą soli i cynamonu.
  3. Masę wyłożyć do foremek na małe tartaletki- schłodzić w lodówce.
Owsianka
  1. Płatki owsiane ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i kakao.
  2. Ugotowane płatki zblendować z lnem i przełożyć do wcześniej schłodzonych spodów- całość ponownie schłodzić.
Dodatki
  1. Gotowe tartaletki osypać wiórkami, nałożyć masło z nerkowców i pokrojone daktyle.

Kalorie:
Całość (3 tartaletki)- ok. 995kcal
1 tartaletka- ok. 332kcal

2 komentarze: