Aby krem był jeszcze bardziej wartościowy podałam go z olejem z nasion wiesiołka i kiełkami! Pycha!
Składniki:
- 1 por
 - 3 ziemniaki
 - mała cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 3 łyżki oleju z pestek winogron
 - 3 łyżeczki oleju z nasion wiesiołka
 - przyprawy: tymianek, sól himalajska, pieprz
 - 100g kiełków na patelnię 
 
- Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z pestek winogron, następnie lekko podsmażyć posiekaną cebulkę oraz czosnek, po czym dodać posiekanego pora, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki- całość lekko podsmażyć.
 - Następnie dodać 3- 4 szklanki wody (lub bulionu warzywnego) i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, pod koniec całość doprawić.
 - Całą zawartość patelni zblendować na gładki krem.
 - Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z pestek winogron i podsmażyć kiełki przez około 2- 3 minuty.
 - Gotowy krem podawać z kiełkami i skropić łyżeczką oleju z nasion wiesiołka.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 740kcal
1 porcja- ok. 247kcal
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuń