10 marca 2017

KREM PAPRYKOWO- POMIDOROWY Z WĘDZONYM TOFU

Tak, jak już kilka postów wcześniej wspomniałam- w mojej kuchni ostatnio zupy królują!
Dzisiaj mój ukochany krem z papryki z dodatkiem pomidorów i wędzonego tofu!


Składniki:
  • 3 papryki czerwone
  • 450g passaty pomidorowej
  • ceubula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 180g wędzonego tofu
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: papryka słodka, sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć posiekane cebulkę i czosnek.
  2. Dodać pokrojone w małe kawałki papryki, lekko podsmażyć, a następnie zalać 2 szklankami wody, przyprawić i dusić, aż papryki będą miękkie.
  3. Do całości dodać passatę, po czym całość zblendować na krem.
  4. Gotowy krem podawać z kawałkami tofu oraz kiełkami brokułu.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 640kcal
1 porcja- ok. 214kcal

4 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie zupy, sama jeśli robię z papryki, to lubię ją upiec, a zupkę przyprawić wędzoną papryką w proszku :)

    OdpowiedzUsuń