19 marca 2017

AROMATY W KUCHNI


Często zadajemy sobie pytanie, jak wydobyć intensywny aromat z dania, które przygotowujemy?

Wiemy, że to przecież nie tylko kubki smakowe odpowiadają za odbiór dania, ale również efekt wizualny, czy zapachy. Istnieje kilka prostych trików, które wydobędą z każdego nawet najprostszego dania wspaniałe aromaty! 
Dzięki nim sprawimy, że nasza kuchnia stanie się jeszcze bardziej atrakcyjna i każdy będzie miał na nią ochotę ;)


SPOSÓB 1

Najprostszym, a zarazem najskuteczniejszym sposobem jest doprawianie potraw
Szeroki wachlarz dostępnych na rynku przypraw daje ogromne możliwości! Zawsze najlepiej sięgać po świeże zioła, czy korzenie, jednak szczególnie zimą może być z tym problem, dlatego z pomocą nadchodzą przyprawy suszone.

Zioła- zioła to najbardziej aromatyczne przyprawy. Zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej! Wyróżniamy mnóstwo rodzajów, od tych najbardziej znanych, jak majeranek, czy bazylia, po rzadziej stosowane, jak cząber, czy estragon. Nie ograniczajmy się jedynie do jednej z nich, do każdego dania możemy dodać mieszankę, która wydobędzie niepowtarzalny smak i to bez konieczności użycia soli! Ważne jest też, aby je umiejętnie łączyć z innymi przyprawami ;)

Mieszanki przypraw- tutaj chciałam zwrócić Waszą uwagę szczególnie na azjatyckie mieszanki przypraw, takie jak curry, czy garam masala. Nie bez powodu są nieodzownym elementem, jakże aromatycznej kuchni azjatyckiej. W ich składzie znajdziemy między innymi: kolendrę, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołową, kardamon, czy kminek.

Przyprawy korzenne- te często stosowane we wszelkiego rodzaju ciastach, czy deserach. Podczas obróbki termicznej oddają niebanalny smak i zapach. Anyż, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, wanilia, czy cynamon to tylko niektóre z nich. Niby znane, ale czy powszechnie stosowane? Co ciekawe, oprócz genialnych aromatów, które dzięki nim uzyskamy, posiadają też wiele właściwości zdrowotnych: pomogą w walce z przeziębieniem, czy poprawia nastrój ;)

Czosnek/imbir- ich intensywny, lekko pikantny smak doda charakteru każdej potrawie! Najlepiej stosować je w świeżej formie (tj. starty korzeń imbiru i posiekany, lekko podsmażony czosnek). Wpłyną one pozytywnie nie tylko na smak dania, ale również prozdrowotne walory każdej potrawy!
Dostępne są również tzw. „kostki warzywne”, czy płynna przyprawa „magi”. Jednak zazwyczaj ich skład pozostawia wiele do życzenia. W mojej ocenie lepiej zastąpić je suszonymi warzywami, ziołami, szczyptą soli, czy niezawodnym duetem ziela angielskiego z liściem laurowym!

SPOSÓB 2

Innym sposobem jest wybór odpowiedniego oleju
Mamy do wyboru szereg przeróżnych olejów, jedne z nich (tak jak np. olej z pestek winogron) są neutralne w smaku i nie przenikają do składników przygotowywanego przez nas dania, inne zaś (jak np. oliwa z oliwek) nieco zmienią nuty smakowe każdej potrawy, co nie zawsze jest wadą, a wręcz przeciwnie! To kolejny ze sposobów na uzyskanie przeróżnych aromatów.

Olej sezamowy- posiada charakterystyczny orzechowy posmak, który podbije smak potraw na gorąco (gotowanych, smażonych, pieczonych) oraz na zimno (sałatki).

Olej kokosowy- możemy spotkać go w różnej formie, ten nierafinowany będzie posiadał cudowny kokosowy zapach i posmak!

Olej z orzechów włoskich/laskowych- posiadają mocą orzechową nutę. Charakteryzują się niską temperaturą dymienia, zatem polecane są do stosowania na zimno. Odrobina oleju dodana do zupy krem (bezpośrednio przed podaniem) doda jej smaku i aromatu.

Olej z czarnuszki- polecany do dań na zimno. Mielona czarnuszka jest w stanie zastąpić pieprz, natomiast olej z tych ziaren ma smak lekko gorzkawy i korzenny- świetnie urozmaici każdy dressing sałatkowy.

Olej z pinii- tłoczony na zimno, również nie powinno poddawać się go obróbce termicznej. Ma charakterystyczny słodkawy smak i niepowtarzalny, delikatny, sosnowy aromat.

Olej śliwkowy- otrzymywany z pestek śliwki węgierki. Wydobywa się z niego migdałowo- marcepanowy zapach, który na pewno wpłynie pozytywnie na nasze zmysły ;)

SPOSÓB 3

Oprócz stosowania różnych dodatkowych składników do dania można skupić się po prostu na sposobie ich obróbki
Jest wiele metod przyrządzania dań, dzięki którym nasze dania staną się bardziej aromatyczne i atrakcyjne!

Prażenie- ta metoda pomoże wydobyć aromat ze wszystkich ziaren, nasion, czy orzechów. Uwaga! Nie należy prażyć ich zbyt długo oraz na zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ może to zaszkodzić naszemu zdrowiu!

Wędzenie-to metoda konserwacji żywności, dzięki której uzyskujemy niepowtarzalne smaki i aromaty z nutą dymu.

Gotowanie metodą sous-vide- to metoda gotowania w niskiej temperaturze, dzięki której zachowamy oryginalne aromaty użytych przez nas produktów!

Duszenie- ta metoda pozwoli nam na to, aby aromaty wszystkich użytych produktów przenikały się wzajemnie.

To tylko niektóre z prostych sposobów, aby uzyskać z przygotowywanych dań cudowne aromaty.


A Wy jakie macie sposoby, aby Wasza kuchnia i przyrządzane w niej smakołyki były nimi przepełnione? ;)

3 komentarze: