18 marca 2017

HUMMUS PIECZARKOWY

I kolejny hummus gości na moim śniadaniowym stole!
Były już hummusy z różnymi warzywami, ale z pieczarkami jeszcze nie było!
Smak zdziwił mnie pozytywnie, nie spodziewałam się tak charakterystycznego smaku ;)


Składniki:
  • 400g ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • cytryna
  • 500g pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • przyprawy: sól himalajska, czarny pieprz mielony
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (12 godzin), po czym ugotować do miękkości (1 godzina).
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki z dodatkiem przypraw.
  3. Ugotowaną ciecierzycę, podsmażone pieczarki z cebulką, tahini, sok z cytryny zblendować na gładko (w razie potrzeby można dolać trochę wody).

Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 1830kcal
1 porcja- ok. 229kcal

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczarek! Na pewno spróbuję! Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do swojego kącika! :)

    OdpowiedzUsuń