6 lutego 2017

HUMMUS Z OLEJEM Z PESTEK DYNI

Ostatnio ponownie odkryłam hummus, który został przeze mnie nieco zapomniany... Nie wiem dlaczego, przecież to wyjątkowo pyszna i pożywna pasta, która ma mnóstwo zastosowań!

Jako przekąska ze słupkami warzyw!
Jako pasta do kanapek!
Jako farsz do tortilli!

Można tak jeszcze długo wymieniać... miłośnicy hummusu wiedzą o co chodzi ;)

Zaczynam od dość klasycznego przepisu z wyjątkowym olejem z pestek dyni, który może być bazą do hummusów smakowych!


Składniki:
  • 450g ciecierzycy (konserwowej lub ugotowanej)
  • 2 łyżki tahini
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zblendować z pozostałymi składnikami na gałdką masę.
  2. Hummus po przygotowaniu najlepiej schłodzić i podawać polany olejem z pestek dyni.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość- ok. 1240kcal

2 komentarze:

  1. Ja też ostatnio wróciłam do hummusu. Lubię tę pastę z różnymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam hummus z bułeczkami dyniowymi więc ten muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń