14 czerwca 2016

WEGAŃSKIE BURACZKOWE RISOTTO

To ostatnia z potraw, która przygotowałam podczas testowania patelni WOLL Szafir.
Mocno intensywny kolor wskazuje na intensywny buraczkowy smak!
Do tego nuta pomarańczy, trochę cierpliwości i mamy pyszny, zdrowy posiłek! :)


Składniki:
  • 300g ryżu paraboiled
  • 1,5l soku wyciśniętego z buraków
  • 0,3l soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • kilka gałązek magi
  • przyprawy: szczypta suszonych warzyw, sól sezamowa
Przygotowanie: 
  1. Soki przelać do wysokiej patelni i zagotować.
  2. Następnie dodać ryż, gałązki magi oraz suszone warzywa i dusić (co jakiś czas mieszając), aż do momentu gdy ryż wchłonie cały płyn.
  3. Pod koniec dodać sól sezamową i wymieszać.
  4. Risotto podać posypane płatkami drożdżowymi. 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1755kcal
1 porcja- ok. 351kcal

1 komentarz: