7 czerwca 2016

JĘCZMIENNA PIZZA ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na pizzę, oczywiście w zdrowym wydaniu!
Sezon na wiosenne warzywa daje nam wiele możliwości na stworzenie niebanalnej pizzy, którą możemy się zajadać do woli!

U mnie dzisiaj pizza z przewagą zielonego- cukinii i szpragów!
Spód zrobiłam z płatków jęczmiennych, które zawierają antyutleniacze, zatem mogą zapobiegać nowotworom! Są również lekkostrawne i wspomagają odchudzanie, a ponadto (ważna informacja szczególnie dla kobiet) zawierają witamy z grupy B i niacynę, które wspaniale wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci! :)


Składniki:
  • 8 łyżek płatków jęczmiennych
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka 0,5%
  • 200g passaty pomidorowej
  • pęczek zielonych szparagów
  • pół cukinii
  • pół łyżeczki czarnuszki
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Płatki zblendować z jajkami, jogurtem oraz solą himalajską.
  2. Masę przełożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt pizzy- piec około 10 minut w 190 stopniach.
  3. Passatę pomidorową podgrzać na patelni, tak aby zgęstniała, z dodatkiem soli himalajskiej, oregano oraz bazylii.
  4. Ze szparagów odciąć końcówki i lekko obgotować.
  5. Po 10 minutach wyciągnąć spód pizzy, nałożyć sos pomidorowy, plastry cukinii oraz szparagi- całość zapiec przez kolejne 15 minut.
  6. Pizzę posypać czarnuszką i płatkami drożdżowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 kawałki)- ok. 635kcal
1 kawałek- ok. 158kcal

2 komentarze:

  1. Ciekawa:) i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szparagi, a pomysł na pizze genialny, zresztą jak każdy, który tutaj wrzucasz.

    OdpowiedzUsuń