13 kwietnia 2016

PODPŁOMYKI GRYCZANE

Jako zdrowa przekąska do podjadania ;)
Idealnie sprawdzają się w towarzystwie past warzywnych, czy hummusu, bądź dodatek do sałatki ;)


Składniki:
  • 6 łyżek mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli sezamowej
  • 1 łyżka sezamu
Przygotowanie:
  1. Mąkę połączyć z wodą i solą- wyrobić ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić małe kółeczka- na wierzchu posypać sezamem.
  3. Piec około 15 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (35 podpłomyków)- ok. 380kcal
1 podpłomyk- ok. 11kcal

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam choć wiele razy chciałam spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam jak kiedyś moja babcia je robiła,pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię podpłomyki, ale jeszcze nie miałam przyjemności kosztować zrobionych z maki gryczanej. Na pewno są świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podpłomyki smak dzieciństwa u dziadków.

    OdpowiedzUsuń