Idealnie sprawdzają się w towarzystwie past warzywnych, czy hummusu, bądź dodatek do sałatki ;)
Składniki:
- 6 łyżek mąki gryczanej
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli sezamowej
- 1 łyżka sezamu
- Mąkę połączyć z wodą i solą- wyrobić ciasto.
- Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić małe kółeczka- na wierzchu posypać sezamem.
- Piec około 15 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (35 podpłomyków)- ok. 380kcal
1 podpłomyk- ok. 11kcal
Nigdy nie jadłam choć wiele razy chciałam spróbować. :-)
OdpowiedzUsuńZachęcają do spróbowania ;)
OdpowiedzUsuńpamiętam jak kiedyś moja babcia je robiła,pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię podpłomyki, ale jeszcze nie miałam przyjemności kosztować zrobionych z maki gryczanej. Na pewno są świetne:)
OdpowiedzUsuńPodpłomyki smak dzieciństwa u dziadków.
OdpowiedzUsuńOho może być dobre :)
OdpowiedzUsuń