15 marca 2016

TRUSKAWKOWY KOKTAJL RYŻOWY Z JAGODAMI ACAI

Chyba wszyscy, którzy obecnie są "na czasie" z wszelkimi nowinkami związanymi z dietami odchudzającymi słyszeli o jagodach acai. Występują one na nizinnych i podmokłych terenach lasów Amazońskich. Wglądem przypominają ciemne winogrona, natomiast w smaku to połączenie jagód i czekolady :)

Owoce te są bogate w antyoksydanty oraz aminokwasy. Oprócz zalet zdrowotnych wspomagają również odchudzanie, pobudzając metabolizm. Są idealnym suplementem diety. Idealnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju deserach, czy koktajlach.

Ja postanowiłam dodać je do pożywnego koktajlu na bazie ryżu z dodatkiem truskawek!


Składniki:
  • 4 łyżki ryżu 
  • 1 szklanka mleka migdałowego 
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 garście truskawek
  • 1 łyżka jagód acai
  • 1 łyżka morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w wodzie, odcedzić, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami.
  2. Schłodzony koktajl podać z morwa białą. 
  
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 435kcal
1 koktajl- ok. 218kcal

6 komentarzy:

  1. Samo zdrowie :) w dodatku z moją ulubioną morwą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koktajl zrobilam dzisiaj. Pyszota:-P. Musze przyznac,ze bardzo pozywny;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to chodziło :) może zastąpić np. drugie śniadanie :)

      Usuń