11 lutego 2016

PUDDING CHIA Z KAROBOWĄ MASĄ, BANANEM I BAKALIAMI

Wielu z Was na pewno już zdążyło poznać nasiona chia i rozsmakować się w deserach na ich bazie!
I nie dziwię się! Podane z odpowiednimi dodatkami są wprost przepyszne!

Dlatego dzisiaj, aby umilić sobie popołudnie zaserwowałam obłędnie słodki, ale zarazem delikatny deser ;)


Składniki:
Warstwa chia
  • 3 łyżki chia
  • 250ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka stevi
Masa karobowa
  • 2 łyżki płatków gryczanych
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka stevi
Dodatki 
  • kilka plastrów banana
  • kilka migdałów blanszowanych
  • 1 łyżeczka morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Chia zalać mlekiem z dodatkiem stevi i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  2. Płatki gryczane ugotować w wodzie z dodatkiem stevi, następnie po wchłonięciu całego płynu wymieszać z karobem.
  3. Do pucharka nałożyć warstwę chia, masę karobową i dodatki.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 440kcal

13 komentarzy:

  1. Musi być pyszne. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, jak pysznie ! Właśnie przypomniałam sobie, jak dawno nie robiłam puddingu z chia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pudding z chia :), Fajna wersja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Miseczka słodkiej rozkoszy ;-)

    Zapraszam do siebie :-D make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! W weekend chyba skorzystam z przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z wielką ochota zjadłabym go na śniadanie. *,*

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam ostatnio bardzo podobny deser, ale bez takiej masy karobowej, zamiast tego karob wylądował w mleku z chia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiś czas temu bardzo polubiłam puddingi z nasion chia, robię je na różne sposoby i mieszam różne smaki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robilam dzisiaj ten pudding. Rewelacja! Przepis powtorze i to nie raz :-) Gratuluje Madziu :-).

    OdpowiedzUsuń