5 lutego 2016

MAKARON TAJSKI NA SŁODKO

Orientalne makarony, takie jak np. makaron tajski można przyrządzać na wiele sposobów.
Z mięsem, z tofu, z samymi warzywami... jednak ja najbardziej lubię na słodko!

I jak powiedziałam, tak też uczyniłam. Dzisiaj zagościł u mnie makaron z ryżu tajskiego na słodko, z dodatkiem słodkich, chrupiących nerkowców, mleka kokosowego i kawałków suszonego mango!


Składniki:
  • 30g makaronu z ryżu tajskiego
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • kilka kawałków suszonego mango
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki inuliny
  • kawałek banana
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotować i wymieszać z inuliną, tak aby zgęstniało.
  2. Makaron ugotować w wodzie, a orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.
  3. Ugotowany makaron wymieszać z mlekiem, całość podać z plasterkami banana, orzechami nerkowca i kawałkami suszonego mango.
Prosto, szybko, nietypowo i słodko!!! ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 310kcal

9 komentarzy:

  1. Kiedyś w dzieciństwie czasami jadłam zupy mleczne i bardzo mi smakowały :) Ale takiej tajskiej wersji jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Musi smakować obłędnie. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi super ;) a czym można by było zastąpić inulinę? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy makaron, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak słonecznie i pysznie. :)
    http://kikidietetycznie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bym zjadła taki na śniadanko

    OdpowiedzUsuń