16 stycznia 2016

PLACUSZKI SOJOWE Z BIAŁYM MAKIEM

Jest weekend, więc można sobie pozwolić na nieco dłuższe śniadanie! I słodkie! ;)

Chociaż przygotowanie placuszków w zasadzie nie zajmuje dużo czasu... tym samym możemy dłużej cieszyć się ich konsumpcją! Nie są typowe, ponieważ do ich przygotowania użyłam mąki sojowej, która w połączeniu z białym makiem dała bardzo ciekawy smak. Całość polana przepysznie słodkim syropem z agawy sprawiła, że z uśmiechem na twarzy rozpoczęłam dzień! :)


Składniki:
  • 5 łyżek mąki sojowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka (dowolnego)
  • 5 łyżek białego maku
  • 3 łyżeczki stevi
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • do podania: ziarna lnu złotego, syrop z agawy
Przygotowanie:
  1. Zblendować jajko, mąkę, mleko i biały mak.
  2. Na patelni wysmarowanej olejem arganowym smażyć placuszki (z obu stron).
  3. Gotowe placuszki posypać ziarnami lnu i polać syropem z agawy.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (15 placuszków)- ok. 635kcal
1 placuszek- ok. 42kcal

9 komentarzy:

  1. Taki przepis mi sie marzyl od dawna. Ciesze sie,ze podalas przepis na placuszki,ktore uwielbiam. Jest to jedno z moich ulubionych sniadan;-). Omlet byl przepyszny:-P. A jutro usmaze placki:-P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam białego maku :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny talerz :) Placuchy wyglądają pieknie, nigdy nie jadłam białego maku. Jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma podobny smak do niebieskiego, jest jednak jakby lekko łagodniejszy ;)

      Usuń
  4. Madziu bardzo fajne, apetyczne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam białego maku ale placuszki wyglądają świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki lubie piec w weekend. Wiec jutro jest idealna okazja do wyprobowania przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń