Chociaż przygotowanie placuszków w zasadzie nie zajmuje dużo czasu... tym samym możemy dłużej cieszyć się ich konsumpcją! Nie są typowe, ponieważ do ich przygotowania użyłam mąki sojowej, która w połączeniu z białym makiem dała bardzo ciekawy smak. Całość polana przepysznie słodkim syropem z agawy sprawiła, że z uśmiechem na twarzy rozpoczęłam dzień! :)
Składniki:
- 5 łyżek mąki sojowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka (dowolnego)
- 5 łyżek białego maku
- 3 łyżeczki stevi
- 1 łyżka oleju arganowego
- do podania: ziarna lnu złotego, syrop z agawy
- Zblendować jajko, mąkę, mleko i biały mak.
- Na patelni wysmarowanej olejem arganowym smażyć placuszki (z obu stron).
- Gotowe placuszki posypać ziarnami lnu i polać syropem z agawy.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (15 placuszków)- ok. 635kcal
1 placuszek- ok. 42kcal
Taki przepis mi sie marzyl od dawna. Ciesze sie,ze podalas przepis na placuszki,ktore uwielbiam. Jest to jedno z moich ulubionych sniadan;-). Omlet byl przepyszny:-P. A jutro usmaze placki:-P.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam białego maku :(
OdpowiedzUsuńŚwietny talerz :) Placuchy wyglądają pieknie, nigdy nie jadłam białego maku. Jak smakuje?
OdpowiedzUsuńma podobny smak do niebieskiego, jest jednak jakby lekko łagodniejszy ;)
UsuńFantastyczne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńMadziu bardzo fajne, apetyczne placuszki :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam białego maku ale placuszki wyglądają świetnie ;)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki lubie piec w weekend. Wiec jutro jest idealna okazja do wyprobowania przepisu :-).
OdpowiedzUsuń