2 stycznia 2016

CIASTECZKA RYŻOWE

Dawno nie jadłam tak pysznych ciasteczek i z pewnością mogę stwierdzić, że są jednymi z najlepszych jakie do tej pory upiekłam!
Niby delikatne, ale jednak z wyrazistym smakiem orzechów!
Niby lekkie, ale jednak nieco kruche!

Pyszne i niskokaloryczne! Nic tylko się nimi zajadać! ;)


Składniki:
  • 50g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 białko jajka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • kilka migdałów (firmy Green Essence)*
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w wodzie i ostudzić.
  2. Następnie zblendować z syropem z agawy, białkiem jajka i mąką ryżową.
  3. Orzechy nerkowca i migdały pokruszyć, po czym wmieszać w masę.
  4. Uformować niewielkie ciasteczka, na wierzch każdego wcisnąć orzecha i piec około 10 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (10 ciasteczek)- ok. 495kcal
1 ciasteczko- ok. 50kcal


 

15 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie! Nie mamy vo prawda problemu z glutenem, ale bardzo polubiliśmy ciasteczka z mąki ryżowej czy kukurydzianej. Twoje na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasteczka :) Śliczne są te pojedyncze orzeszki- schrupałabym kilka takich ...
    Zapraszam: http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka ryżowe są obłędnie pyszne w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie, muszą być obłędne! Jeszcze ryżowe? Wow.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne Tobie wyszły! Spróbowałabym jedno :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne, koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale. Chętnie zjadłabym do jutrzejszej herbaty :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Co przepis, to lepszy! :) Nigdy nie zdążę spróbować wszystkich, co pichcisz, a tak bym chciała. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ubić białka czy wszystko razem miksować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zblendowałam bez ubijania :)

      Usuń
    2. Dzięki, to idę robić!

      Usuń