15 listopada 2015

CIASTO "RODZYNKOWIEC" Z NERKOWCÓW

Prosto z Zakynthos! :)

Kolejne greckie wspomnienia w postaci małym, ciemnych i przesłodkich rodzynek z wyspy Zakynthos!
Długo się zastanawiałam jak je spożytkować i postanowiłam, że wykorzystam je do przygotowania jednego moich ulubionych ciast- raw sernika z nerkowców!

Ciasto składa się jedynie z 4 składników, a efekt jest powalający! :)


Składniki:
Spód
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 3 garście rodzynek
Masa
  • 250g orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 3 garście rodzynek

Przygotowanie:
Spód
  1. Rodzynki namoczyć, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Mus rodzynkowy wymieszać z amarantusem i przełożyć na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia)- odstawić do schłodzenia.
Masa 
  1. Nerkowce namoczyć (co najmniej 4 godziny), po czym zblendować na bardzo gładki krem z dodatkiem stałej części mleczka kokosowego.
  2. Do masy dodać 2 garście rodzynek i wymieszać- masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Całość dodatkowo posypać 1 garścią rodzynek i ponownie odstawić do schłodzenia.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2640kcal
1 kawałek- ok. 220kcal

23 komentarze:

  1. Wygląda jak tracydyjny sernik, a tu taka niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe to ciasto! Uwielbiam takie napakowane orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite, taki mały skład, a takie wielkie ciasto! Lubie takie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka srednica formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 18cm, można użyć większej, wtedy ciasto będzie niższe

      Usuń
  5. Muszę koniecznie w końcu zrobić takie ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale się prezentuje, a smak pewnie niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nerkowce i mleko kokosowe- masa musi być niesamowicie kremowa. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ej to się zapowiada pysznie.. za pysznie <3 muszę się skusić, bo takie ciacho warte grzechu!

    OdpowiedzUsuń
  9. super ciasto ,idealne dla mojego maluch,uwielbia rodzynki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja kocham wszelakie serniki i wariacje na ich temat... :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasta lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie. Do raw sernika już się długo przymierzam i może wreszcie go zrobię :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się niezwykle apetycznie ;) prostota górą!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowite, ze z tak malej ilości składników można wyczarować takie cudo! Jak będę w potrzebie zrobienia ciasta to kradnę przepis od razu!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Od kąd go zobaczyłam miałam na niego ochotę. I dzisiaj po 2 tygodniach go zrobiłam, mmmm warto było ;) Dzięki wielkie to był pierwszy przepis z Twojego bloga, ale napewno nie ostatni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że Tobie również zasmakowało to ciasto jak mi! :) Mam do niego ogromny sentyment bo wykorzystałam w nim rodzynki przywiezione z wakacji w Grecji, więc tym bardziej smakowało rewelacyjnie!

      Usuń