15 września 2015

RYŻOWY MAKARON DYNIOWY ZE SZPINAKIEM

Prosty pomysł na smakowity wegański obiad! Z bogatym w magnez, potas i żelazo szpinakiem, pełną beta- karotenu dynią i chrupiącymi ziarnami słonecznika!

Podstawą całego dania jest makaron z ryżu z dodatkiem dyni- coś pysznego!



Składniki:
  • 50g makaronu ryżowego z dynią
  • 200g szpinaku mrożonego
  • kawałek dyni hokkaido
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka kiełków rzodkiewki
  • przyprawy: suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, sól sezamowa, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić, szpinak rozmrozić i podgrzać na patelni z dodatkiem przypraw.
  2. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  3. Pomidory koktajlowe oraz kawałek dyni zapiec w piekarniku (20min/180stopni).
  4. Gotowy makaron polać sosem i podać z kawałkami dyni oraz pomidorkami, całość posypać ziarnami słonecznika i kiełkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 330kcal
1 porcja- ok. 165kcal

Wegetariański obiad V

17 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie kupić ten makaron? Albo jaka firma? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dokładnie ten makaron http://bioplanet.pl/makaron-z-ryzu-brazowego-z-dynia-i-imbirem-bezglutenowy-bio-250-g---terrasana,8713576282535,pk233,p4006,PL - również na tej stronie pod zakładką "gdzie kupić" znajdziesz sklep w pobliżu siebie, gdzie powinien być dostępny ;)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo :) wypróbuję przepis :)

      Usuń
  3. Dynia ze szpinakiem - ciekawe połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja na obiad. Dynię mogłabym jeść do każdego posiłku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne połączenie na szpinak i dynię. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. to juz chyba wiem co będzie dzisiaj na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  7. biegnę do sklepu po dynię!

    OdpowiedzUsuń
  8. smacznie i kolorowo a także różnorodnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi narobiłaś smaka! Az mi w brzuchu zaburczało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie dynia i szpinak :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń