20 września 2015

PLACKI DYNIOWE NA SŁODKO

Blogosferę ogarnia szał dyniowy! Mnie ogarnął już dawno i muszę przyznać, że do tego stopnia, że codziennie w moim menu gości to warzywo!

Dynia dzięki swojemu delikatnemu smakowi i kolorowi daje paletę możliwości- a ja dzisiaj zajadam się nią na słodko ;)


Składniki:
  • 1/2 średniej dyni hokkaido
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • do podania: jogurt naturalny, syrop z agawy
Przygotowanie:
  1. Dynię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  2. Banana zblendować na mus, a rodzynki namoczyć i odcedzić.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, po czym z masy uformować placuszki, które wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia).
  4. Piec około 20 minut w 170 stopniach, gotowe podawać z jogurtem naturalnym i syropem z agawy.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 placuszków)- ok. 475kcal
1 placuszek- ok. 24kcal

Jesienne Superfoods

20 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne. U mnie dziś owsianka z dynią na śniadanie, na drugie ciasto dyniowe i dyniowe latte. Placuchy planuję w piątek a we wtorek zupę dyniową. Czekam, kiedy Małż wystawi mnie za drzwi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tam też szaleję z dynią codziennie, bo kto gotuje ten decyduje, co się je ;) ha!

      Usuń
  2. Jeszcze placków dyniowych w tym sezonie nie robiłam ,musze to nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! A jakie zdrowe!


    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynia <3 placuszki robiłam wiele razy, ale niestety zawsze dłużej piekłam :) A jutro mam w planach zupę krem z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak ciasteczka!Muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę tak smakowały, ale były zbyt mięciutkie, aby nazwać je ciasteczkami ;) myślę, że można dać więcej mąki i wyjdą wtedy ciasteczka ;)

      Usuń
  6. spróbuję takie zrobić bez jajek, może coś z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uiwiellbiam dynię,w ięc w tej pozycji jestem zakochana :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite te placuszki. Fakt, można z dynią zrobić wszystko. Właśnie widzę kolejny pyszny przepis. Chętnie zjadłabym takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ślicznie wyglądają, jak ciasteczka :) też ostatnio miałam w planach dyniowe placuszki, ale nie dopracowałam przepisu i ciasto się przyklejało do patelni :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może było zbyt płynne lub może trzeba było użyć odrobiny tłuszczu do smażenia ;)
      ja wolę pieczone w piekarniku, wtedy nie ma takiego problemu :)

      Usuń
  10. Te Twoje placki to małe dzieła sztuki. <3 :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wstyd się przyznać,ale jeszcze nigdy nie próbowałam dyni..

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie słoneczne :) Ja jeszcze nie zaczęłam dyniowego sezonu, ale chyba czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. żółciutkie jak słoneczka!

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę spróbować. Mam dynię i właśnie zastanawiam się co z niej wyczarować :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Super! Na mnie dynie jeszcze czekają ;-)

    OdpowiedzUsuń