17 sierpnia 2015

DIETETYCZNY TORT Z WANILIĄ I MALINAMI

Każdy, kto był chociaż raz na diecie wie, jak ciężko jest wytrwać w swoich postanowieniach.

Odmawiając sobie słodkości... ciast... ciasteczek... czy przy większej okazji tortów nie czujemy się komfortowo i często kończy się to porażką :)

Jednak wcale tak nie musi być! Za każdym razem próbuję udowodnić, że zdrowe jedzenie nie oznacza nudne, co więcej pozbawione smaku!

I na kolejny dowód tego prezentuję pyszny, ale dietetyczny tort z wanilią i malinami ;)


Składniki:
Ciasto
  • 6 łyżek mąki migdałowej
  • 2 łyżki karobu
  • 3 białka jajka
  • 1 banan
Krem
  • 150g kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka (dowolnego)
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki stevi
  • 200g malin
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać banana, mąkę migdałową, karob- bardzo delikatnie wymieszać.
  3. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 190 stopniach.
  4. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia, a następnie przekroić na 2 blaty.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i stevię.
  2. Całość gotować (do miękkości kaszy i wchłonięcia mleka), na koniec wyjąć laskę wanilii i wydrążyć miąższ.
  3. Ostudzoną kasze zblendować na krem (w razie potrzeby dolać mleka).
  4. Ciasto przełożyć w środku masą, masę wyłożyć również na wierzch i boki.
  5. Ciasto ozdobić na wierzchu gęsto malinami, a dookoła obłożyć płatkami migdałowymi. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1460kcal
1 kawałek- ok. 122kcal

Letnie owoce

29 komentarzy:

  1. Ale bosko wygląda! Te malinki kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co zamiast białek jaj?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielu poleca wodę z puszki po cieciorce! :) Można na niej zrobić normalne bezy, więc i ciasto powinno się udać.

      Usuń
    2. dokładnie to samo chciałam zaproponować :)

      Usuń
  3. Mmm ale cudeńko <3 I jeszcze tak letnio i błogo wygląda, muszę tego kremu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis. Ciacho wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ten Twój torcik! :-) I jeszcze z kaszą jaglaną.... Mega zdrowy! :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. przyszło mi na myśl tylko jedno słowo: bomba :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciacho i jak zawsze zaskakujące składniki. Jestem pod wrażeniem :)
    Wspaniałości.

    OdpowiedzUsuń
  8. Madzia dzięki za pomysł na weekend - zrobię dla gości ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten krem musi być boski. Ciasto wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś wspaniałego. Idealne dla każdego łasucha.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy jeśli mąkę migdalowa zamienię na jakąś inną (np pszenna razowa), a karob na kakao, to ciasto wyjdzie? Pytam, bo nie chce dodatkowo kupować składników, skoro ewentualnie mogłabym wykorzystać te, które mam w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że możesz zmienić, tylko, że to już nie będzie ten sam smak, bo mąka migdałowa jest jednak niepowtarzalna ;)

      Usuń
    2. Ok, dziękuję ;)

      Usuń
  12. Wygląda cudnie, na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie pyszności pokazujesz w środku tygodnia! Dobrze, że nie mam mąki migdałowej w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie:) Zrobię Mamie na urodziny:) Wspaniały blog na pewno znajdę tu mnóstwo inspiracji. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń