13 lipca 2015

TARTALETKI Z KISIELEM I WIŚNIAMI

Za nami szał truskawkowy (chociaż ja się nie poddaję i wciąż uskuteczniam ich konsumpcję), a przed nami wiśniowy! :)

Najczęściej wiśnie wykorzystywane są do przeróżnych przetworów, czy kompotów!
A ja uważam, że są to owoce, które idealnie nadają się do ciast :) Ich lekko kwaskowaty smak rewelacyjnie przełamuje słodycz każdego ciasta.

Ja moje wiśniowe wypieki zaczynam od tartaletek z wiśniowym, bezglutenowym kisielem i świeżymi wiśniami :)


Składniki:
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 3 łyżki mąki z komosy
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 banan
  • 5 łyżek wrzątku
  • kisiel wiśniowy bezglutenowy bio
  • garść wiśni
  • kilka nerkowców
Przygotowanie:
  1. Zagotować 180ml wody, we wrzątku wymieszać kisiel.
  2. Banana zblendować, dodać tahini i mąki- wyrobić ciasto.
  3. Foremki wyłożyć ciastem i piec około 20 minut w 170 stopniach.
  4. Do tartaletek wyłożyć gotowy kisiel wiśniowy oraz wiśnie i orzechy nerkowca.
Tartaletki dzięki temu, że nie są wypełnione tłustą masą są bardzo lekkie, a jednocześnie posiadają wyjątkowy, wiśniowy smak :)
Ponadto są w 100% wegańskie i bezglutenowe!

 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 tartaletki)- ok. 585kcal
1 tartaletka- ok. 293kcal

W wiśniowym sadzie 2015Bezglutenowe Vege Wypieki
 

16 komentarzy:

  1. Pyszne ,wiśnie są super w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Praktycznie wszystkie wiśnie z moich 3 drzew poszły na przetwory :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Podziwiam liczbę i różnorodność Twoich pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jakie słodkości pyszności :) mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja babcia takie robi! Choc Twoje na pewno o wiele zdrowsze sa. Musze sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie :) muszę koniecznie takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie nie nie jeszcze truskawki są:) ale wisinki już wkraczają z pełną mocą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ja naprawdę muszę mówić, że najchętniej bym zjadła do ostatniego okruszka czy to zbyt oczywiste biorąc pod uwagę te bajeczne zdjęcia? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wczoraj zjadłam obie! a dzisiaj patrzę na zdjęcia i chyba polecę zrobić kolejne :)

      Usuń
  9. Cudowne tarteletki, super pomysł z tym kiślem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też uwielbiam kwaśne wiśnie w słodkich ciastach, świetny jest ten kontrast :)
    Pysznie wyglądają te tartaletki :)

    OdpowiedzUsuń