14 lipca 2015

RAW LAVA CAKE Z WIŚNIAMI I NUTĄ MIĘTY

Czyli ciasto wypełnione płynnym, czekoladowym sosem wiśniowym- i to bez pieczenia! :)
Oczywiście w wersji bezglutenowej, wegańskiej i dietetycznej :)


Składniki:
Ciasto
  • 100g orzechów laskowych
  • 1 garść daktyli
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka kakao
Sos
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 banana
  • kilka wiśni
  • listki mięty
  • kruszone ziarno kakao

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Orzechy laskowe zmielić.
  2. Daktyle sparzyć wrzątkiem i namoczyć, po czym zblendować na mus i połączyć ze zmielonymi orzechami, chia i kakao- dokładnie wymieszać.
  3. Foremki wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć w masą spód oraz ścianki, pozostałą część masy pozostawić do uzupełnienia "przykrycia" ciast- odstawić do schłodzenia.
Sos 
  1. Banana zblendować z kilkoma wiśniami i kakao w proszku.
  2. Sos przełożyć do wcześniej przygotowanych ciast i zalepić wierzch- ponownie odstawić do schłodzenia.
  3. Ciasta podać z całymi wiśniami, listkami mięty i kruszonym ziarnem kakao. 
Jest to nietypowa wersja, bardzo popularnego ciasta, na widok którego każdemu łasuchowi aż "leci ślinka" ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 ciasta)- ok. 1060kcal
1 ciasto- ok. 530kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiW wiśniowym sadzie 2015

30 komentarzy:

  1. Właśnie zjadłam kolację, ale znowu zrobiłam się głodna gdy zobaczyłam ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie i muszą być pyszne! Od pewnego czasu chodzi za mną połączenie czekolady i wiśni, chyba czas na realizację :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A można czymś zastąpić banany? Nie jadam ich a trudno mi bez próby zrobienia samej zdecydować czy mogę pominąć:)
    Najnowszy wpis o tym co jeść w Rzymie - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. banana można zastąpić np. awokado, czy innym słodkim jednak kremowym owocem :)

      Usuń
  4. kusząco wygląda z tą wisienką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak sparzysz daktyle wrzątkiem to już ciasto nie będzie Raw ;) Musisz zalać je na dłużej letnią wodą (temp. poniżej 42°C ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Lava cake kusi pod każdą postacią ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. A moje wiśnie już powoli dojrzewają... już wiem co z nich zrobię na początek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Madziu podrzuć mi jedną taką babeczkę, oj musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety już dawno są w moim brzuchu, ale... mogę zrobić kolejną porcję i wymienimy się za Twój dzisiejszy pyszny, truskawkowy deser? :)

      Usuń
  9. widzę, że są dwa, co znaczy , że może mogłabyś jedno odstąpić... 3:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dwa to były wczoraj, po czym oba wylądowały w moim brzuchu :)

      Usuń
  10. ja się z chęcią poczęstuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne i znakomite- z całą pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kupiłaś mnie całkowicie. Aż mi brak słów, takie to cudowne. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdrowo i jakże pysznie. Aż chce się od razu jeść. Chyba pójdę pójdę po mają suróweczkę ;)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Pierwszy raz o czymś takim słyszę :)
    Mniaaaaaaaaaaam

    OdpowiedzUsuń
  15. Na takie lava cake to ja mam ochotę! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie dość, że zdrowa wersja to jeszcze jaka! Masz talent <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak zawsze- SWIETNY PRZEPIS. I te orzechy......mam jesc orzechy w bardzo malych ilosciach. Ale najpierw bym musiala dostac zakaz odwiedzania Twojego bloga. On uzaleznia tak samo jak orzechy:-). Babeczki z komosy PYSZOTA. Polecam:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skąd ja to znam, też miałam ograniczyć bakalie, ale one są takie pyszne... i zdrowe! :D no i jak tu sobie odmówić? ;) spokojnie za 2 dni wyjeżdżam na wakacje, więc będzie okazja na mały "foodmaniowy" detoks :)

      Usuń
  18. Wygląda fantastycznie, wow! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. ale super!! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny deser, niczym z eleganckiej francuskiej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń