11 lipca 2015

BUDYNIOWY BISZKOPT Z OWOCAMI LEŚNYMI

Bezglutenowy biszkopt z delikatnym budyniem i owocami leśnymi!


To przysmak na ten weekend! Prezentuje się niebanalnie, a w przygotowaniu jest raczej banalny :)
Wegetariański, bezglutenowy, dietetyczny- myślę, że skusi się na niego zarówno każda mała pociecha, jak i duży łasuch :)


Składniki:
  • 7 łyżek mąki z prosa
  • 1 dojrzały banan
  • 4 białka jajek
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 1 budyń waniliowy (bezglutenowy Amylon)
  • garść jagód
  • garść jeżyn
  • 3 łyżeczki stevi

Przygotowanie:
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać banana i cukier kokosowy, a następnie mąkę i bardzo delikatnie wymieszać- masę przełożyć do formy, piec 20 min w 170 stopniach i odstawić do ostudzenia.
  3.  Z pół litra mleka odlać pół szklanki, w której wymieszać budyń, pozostałą część mleka zagotować ze stevią i dodać budyń- cały czas dokładnie mieszając, gotować jeszcze pół minuty i odstawić do wystygnięcia.
  4. Na gotowy biszkopt wyłożyć budyń oraz jagody i jeżyny (ja swój biszkopt przekroiłam na 2 części i w środku również przełożyłam budyniem).
Nabraliście ochoty na lekki biszkopt z budyniem? :) A więc do dzieła! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 905kcal
1 kawałek- ok. 75kcal

Letnie oczyszczenie

25 komentarzy:

  1. czy mąkę z prosa da się zastąpić inną bezglutenową aby ciasto nie straciło swoich właściwości? :)Gryczana na pwno się nie nada a z prosa stacjonarnie u siebie nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zmielić po prostu podprażoną kaszę jaglaną, ale zamiennie możesz spróbować z mąką kukurydzianą, czy ryżową :)

      Usuń
    2. Ja kiedyś piekłam takie biszkopty z mąki kukurydzianej i były też bardzo puszyste :)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie i zachęcająco wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne letnie ciacho, poproszę kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie posiłki. Coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow :):) twoje przepisy jak zawsze pomysłowe, pyszne, zdrowe i przepięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały, na miniaturce wygląda jak bardzo smakowity donut :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przepysznie!
    jagody i jeżyny... najlepsze w sezonie!
    mam pytanie o cukier kokosowy - jak duża jest jego słodkość w porównaniu ze zwykłym? i gdzie go się dostaje?
    pozdrawiam!
    justakitchen

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według mnie cukier kokosowy jest słodszy w porównaniu do tradycyjnego, możliwe, że powodem może być jego specyficzny nieco karmelowy smak :)
      pod tym linkiem możesz znaleźć sklep w pobliżu siebie, gdzie powinien być dostępny http://bioplanet.pl/sklepy

      Usuń
  8. Lepiej być nie mogło, rewelacyjny przepis i obłędna prezentacja! Wspaniały i kreatywny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie! A jeżyny jakie piękne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Poproszę, uwielbiam takie deserki.
    A jeszcze gdyby mi ktoś takie robił...

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam owoce leśne, a na biszkopcie to już w ogóle ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialny biszkopt! :)
    A u góry myślałam, że to lukier. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne ciacho. Muszę koniecznie upiec :)

    OdpowiedzUsuń