15 lipca 2015

BIAŁKOWE BUŁECZKI KUKURYDZIANE Z CZEREŚNIOWYM DŻEMEM CHIA

Bezglutenowe, delikatne bułeczki!
Chrupiące z zewnątrz, w środku miękkie!

Posiadają uroczy żółty kolor, a to za sprawą mąki kukurydzianej, a podane z lekko słodkim dżemem chia smakują świetnie!

Za sprawą dodatku białka słonecznikowego, posiadają go więcej, niż tradycyjne pieczywo :)


Składniki:
Bułeczki
  • 7 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • 1 łyżka białka słonecznikowego
Dżem 
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 garście czereśni
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
Bułeczki
  1. Białka zblendować z bananem.
  2. Dodać mąkę i białko słonecznikowe- wyrobić ciasto (ewentualnie dodać odrobinę ciepłej wody).
  3. Uformować bułeczki (okrągłe lub podłużne), ponacinać i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Dżem 
  1. Czereśnie bez pestek zblendować ze stevią, dodać nasiona chia i odstawić na co najmniej 4 godziny.
  2. Upieczone bułeczki podać rozkrojone z dżemem chia.
Jest to propozycja zamienna do tradycyjnego pieczywa, spożywać je mogą "bezglutenowcy", wegetarianie, czy osoby na dietach lekkostrawnych lub odchudzających :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (6 bułeczek)- ok. 705kcal
1 bułeczka- ok. 118kcal

Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni

16 komentarzy:

  1. Jak świetnie się prezentują.Przepis jest imponujący;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten kolorek! <3 Są śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam czeresnie,wiec dzemik zrobie. Gorsza sprawa z buleczkami. Nie mam bialka slonecznikowego. Czy mozna je czyms zastapic? I najwazniejsze pytanie. Ile dni Madziu nie bedziesz dodawala wpisow:-(? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz spokojnie zamiast białka słonecznikowego dodać więcej mąki kukurydzianej i też będzie ok! nie będę obecna na blogu myślę, że około 10 dni, ale spróbuję może szybciej coś wyskrobać :)

      Usuń
  4. Jakie urocze! Jak tylko kupię kukurydzianą, na pewno zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne te bułeczki, chętnie bym na śniadanie zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne bułeczki. Wyglądają rozkosznie i mają świetny skład. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mąka kukurydziana nadaje pięknego koloru. :)
    Jak smakuje białko słonecznikowe? :>

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje przepisy nieodmiennie mnie zachwycają, po raz kolejny zapisuję coś od Ciebie do zrobienia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo pysznie, a o dżemie z chia to jeszcze nie słyszałam, choć zapatrzona jestem w blogi o gotowaniu :) Po przeczytaniu przepisu, nie wydaje się on być zbyt trudny, myślę, że dołączę ten przepis do długiej listy smakołyków, które chciałabym upichcić :) Pozdrawiam ciepło, Marta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne! podziwiam za te codziennie desery naprawdę!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne bułeczki, cudny mają kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe zestawienie. Dla mnie nowość. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń