6 lipca 2015

BAKALIOWE CIASTKA Z WANILIOWYM NADZIENIEM I MALINAMI

Deser bez pieczenia, za to słodki do granic możliwości! :)

Czy Wy też uwielbiacie przesłodkie bakalie? Ja jestem od nich uzależniona i bardzo często wykorzystuję je do stworzenia zdrowych słodkości.

Dzisiaj ciastko, jakiego jeszcze nie było! :) "Otoczka" wykonana z orzechów, chia i suszonych owoców, zaś nadzienie to mój ulubiony krem jaglany... całość podana z malinami i polewą karobową! Niebo w gębie! :)


Składniki:
Ciastka
  • kilka daktyli
  • kilka suszonych moreli
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 łyżka karobu
Krem
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1/2 laski wanilii
Polewa 
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżeczka kruszonych ziaren kakao
  • maliny
  • listki mięty

Przygotowanie:
Ciastka
  1. Daktyle oraz morele sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez około 30 minut.
  2. Następnie odcedzić i zblendować na mus.
  3. Orzechy włoskie zmielić na drobno i połączyć ze sobą wszystkie składniki- dokładnie mieszając.
  4. Dość wysokie foremki wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę (4/5 części masy) na spód oraz do maksymalnej wysokości ścianek- odstawić do schłodzenia wraz z pozostałą niewykorzystaną częścią masy.
Krem
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku z rozkrojoną laską wanilii i stevią- po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wydrążyć pozostały miąższ i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem, po czym nałożyć do wcześniej przygotowanych foremek- ciastka przykryć pozostałą niewykorzystaną wcześniej masą bakaliową i ponownie odstawić do schłodzenia.
Polewa
  1. Banana zblendować z karobem.
  2. Ciastka wyłożyć na talerz, podać z polewą, posypane kruszonym ziarnem kakao i udekorowane malinami oraz listkami mięty.
Kwintesencja słodyczy pochodząca z bakalii i lekki, zdrowy krem jaglany- to jest to! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 ciastka)- ok. 1410kcal
1 ciastko- ok. 470kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiLekkie i szybkie dania na upalne dni

18 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie :)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym z apetytem :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł Madziu, podrzuć może do mnie jedno takie ciasteczko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo to ja z chęcią się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wygląda te ciastko, w przekroju prezentuje się znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczne! takie desery mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, ale wykwintnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bakalie sa na mojej zlotej liscie. Po prostu bez nich nie da sie zyc!!! Takze przepis w sam raz dla mnie:-). Madziu tyle razy Ci zadawalam pytania i milo mi jak odpowiadasz. Wiec mam kolejne,czy Ty nigdy do wypiekow nie uzywasz twarogu itp.? Dziekuje:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś używałam natomiast wraz ze zmianą moich nawyków żywieniowych zrezygnowałam z twarogu, ponieważ zauważyłam, że mój organizm niezbyt go toleruje- miałam po zjedzeniu twarogu nieprzyjemne dolegliwości, dlatego go po prostu wyeliminowałam :)

      Usuń
  9. zachwycam się ostatnio możliwościami wykorzystania bakalii, owoców, nasion i kasz do wszelkich deserów - które smakują cudownie i to bez grama białej mąki, cukru czy jajek. rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie i zdrowo :) do tego jeszcze te malinki <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się bajecznie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! Cudowny przepis! Na pewno wykorzystam <3

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny przepis, bardzo podobają mi się Twoje połączenia daktyli, orzechów i chia w ciastkach , muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń