16 stycznia 2015

KOKOSOWA TARTA Z AMARANTUSEM

Delikatny spód amarantusowa i kremowa masa, w której połączyłam aromat kokosa i kremową słodycz cukru kokosowego to zestawienie idealne!


Przepis w 100% zdrowy- dietetyczny, wegański, bezglutenowy (czego dusza zapragnie), a przy tym obłędnie słodki!! :)


Składniki:
Spód
  • szklanka daktyli
  • garść orzechów nerkowca
  • szklanka amarantusa ekspandowanego
Krem
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 500ml napoju kokosowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • do podania: amarantus ekspandowany, morwa biała suszona, cukier kokosowy

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez pół godziny.
  2. Następnie odcedzić i zblendować z dodatkiem nerkowców.
  3. Dodać amarantus i dokładnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą- odstawić do lodówki.
Krem
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w napoju kokosowym z dodatkiem cukru kokosowego.
  2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblednować na gładki krem i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
  4.  Gotową tartę po brzegu posypać delikatnie cukrem, na całej powierzchni posypać amarantusem i ułożyć suszone owoce morwy białej.
Niestety tarta skończyła się zbyt szybko i postanowiłam, że następnym razem zrobię ją w dużej blaszce :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1415kcal
1 kawałek- ok. 118kcal

Walentynkowe menuTarta słodka czy wytrawna?Niskokaloryczny styczeń

19 komentarzy:

  1. Jaka wspaniała tarta i to bez pieczenia! Chętnie spróbowałbym:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ehh... Za bardzo kusisz takimi pysznościami! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zdrowe ciacha to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o mniam, ta tarta musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. teraz ta tarta będzie mi się śnic po nocach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 100 procentowo to ja muszę go zrobić <3 ! Tylko zaopatrze sie w potrzebne produkty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie:) A co się kryje pod nazwą "napój kokosowy"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten produkt http://www.bioplanet.pl/napoj-kokosowy-bio-1-l---bjorg,g-755,pk221,p8017,PL :)

      Usuń
  8. może mi odpowiesz: jak się pozyskuje dokładnie cukier kokosowy? i czy jest wart swojej ceny? :)
    a ciacho bym skubnęła, nawet niewielki kawałeczek.. :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukier kokosowy jest pozyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej, ma niezwykle karmelowy smak, który wart jest swojej ceny :)

      Usuń
  9. kolejna ciekawa inspiracja :) zazdroszczę pomysłów na takie zdrowe pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na tartę. Fajnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. No proszę. Koleżanka czynnie udziela się na moim blogu a ja nie wiedziałem, że sama przygotowuje takie cuda. Świetne przepisy. Gratuluje i pozdrawiam. Paweł

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak z kokosem to biorę kawałek w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja jeszcze amarantusa nie jadłam... Ciekawa ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń