6 stycznia 2015

CHLEBKI Z CIECIERZYCY

Niezwykle łatwe w wykonaniu. Smak mają nietypowy.
Odkąd po raz pierwszy spróbowałam mąki z ciecierzycy od razu ją polubiłam!
Daje niezmiernie dużo możliwości, a ja tym razem postawiłam na prostotę i upiekłam świetne chlebki.
Zjedzone w towarzystwie orientalnych past smakują genialnie :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 50ml wody
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
Przygotowanie:
  1. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą i przyprawami.
  2. Masę przełożyć do formy i posypać sezamem.
  3. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Chlebki zniknęły w mgnieniu oka, dlatego następnym razem zrobię je z potrójnej porcji :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (6 chlebków)- ok. 220kcal
1 chlebek- ok. 28kcal

Niskokaloryczny styczeńPrzekąski Sylwestrowe

41 komentarzy:

  1. Wyglądają smacznie! Na pewno pasują do jakiś past ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. i to już? koniec przepisu? wow, jesteś niesamowita:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł Ci naprawdę dobrze :) wygląda przepysznie, od pewnego czasu zamierzam przerzucić się na pieczywo własnej roboty

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś zrobiłam podobny przepis z mąką gryczaną - wyszły mi z tego 4 baaaardzo sycące kromki. Super jest to, że takiego chlebka nie da się zepsuć :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłabym aż by mi się uszy trzęsły :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie :) Nie znałam tego przepisu więc go podkradam do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentują się naprawdę uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tylko 3 składniki? Prostota u Ciebie wygrywa zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie coś c musze wypróbowac *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślałam, ze są z czymś zapieczone, a one po prostu tak cudownie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo oryginalny przepis. Nigdy nie piekłam nic z mąki z ciecierzycy. Muszę ją zakupić i zrobić takie chlebki

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny :-) zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy chlebek, uwielbiam ciecierzycę.
    A mąki z ciecierzycy jeszcze nie widziałam w sklepach a szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  14. wszystkie składniki mam, nie ma na co czekać! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Akurat mam tę mąkę i nie wiem jak ją wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lepiej napisz jak smakuje czarny sezam :) czy wygrywa z czarnuszką? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wlaśnie zrobiłam mąkę z ciecierzycy i chyba spróbuję upiec z niej chlebki;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie chyba znalazłam pyszną i zdrową inspirację :) na co dzień staram się ograniczać gluten i jeść zdrowo więc na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ciekawa jestem jak smakuje taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. piękne, proste i z sezamem ukochanym! Powiedz proszę jakich wymiarów jest blasza, na która wykładałaś chlebki?

    OdpowiedzUsuń
  21. Chyba nigdy nie jadłam ciecierzycy ;)Ładnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny pomysł, bardzo jestem ciekawa jak smakują. Piękny mają kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ale świetny pomysł :) muszę Ci się przyznać, że zainspirowałaś mnie do zmiany nawyków żywieniowych. Powoli, małymi kroczkami eliminuję ze swojej diety biały cukier i mąkę pszenną. I żyję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie, bardzo się cieszę! i żyjesz zdrowiej! trzymam kciuki za wytrwałość :)

      Usuń
  24. Widzę, że to taka uproszczona wersja moich krakersów z mąki z ciecierzycowej z tego przepisu http://pelnalodowka.blogspot.com/2014/12/bezglutenowe-krakersy-z-paprykowym.html
    Czy Twoje chlebki nie wyszły twarde? Moje krakersy z założenia miały chrupać, jestem ciekawa jak z takimi chlebkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. troszkę bardzo uproszczona, więc w sumie zupełnie inna :) ale krakersy też super :) a chlebki wyszły miękkie :)

      Usuń
    2. no, po prostu kwestja większej ilości przypraw a stopień skomplikowania podobny czyli praktycznie żaden :)

      Usuń
  25. Wyglądają smakowicie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Najprostsze jest najlepsze :) Bezglutenowe, bez mleka, bez jajek, a smaku aż nadto.

    OdpowiedzUsuń
  27. Super szybki i łatwy przepis! Na pewno spróbuję jak tylko uda mi się dorwać taką mąkę! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglądają przepysznie i bardzo aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Chętnie bym takie zjadła np. do jakiejś zupy krem :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jakie proste! ale z tą mąką to zaskoczyłaś!:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetne są! Idealne do kremowych zup :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Fajnie wyglądają takie chlebki, bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ile ciekawych rzeczy można się dowiedzieć :) Napewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  34. Mąkę z ciecierzycy również bardzo lubię. Nie wiedziałam, że z takich prostych składników można wyczarować coś tak fajnego :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Zawsze powtarzam, że proste rzeczy są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń