1 listopada 2014

MIGDAŁOWY PUDDING CHIA Z OPUNCJĄ

Niedawno napotkałam w sklepie opuncję. Byłam bardzo ciekawa jej smaku, tym bardziej, że herbaty z jej dodatkiem są pyszne.

Postawiłam więc na pudding z ziarenkami chia, które po namoczeniu świetnie nawadniają organizm, a przy budyniowej konsystencji są również lekko chrupiące ;)


Składniki:
  • 3 łyżki chia
  • 200ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • opuncja
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Chia zalać mlekiem migdałowym wymieszanym ze stevią i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
  2. Podawać z kawałkami opuncji, posypane płatkami migdałowymi.
Jest to niezmiernie prosty w wykonaniu deser, a przy tym nietypowy i bardzo wartościowy :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 290kcal 

28 komentarzy:

  1. Szef kuchni to brzmi dumnie :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i równie dumnie się czuję pełniąc taką rolę ;)

      Usuń
  2. ja jestem "antyopuncjonistką" ;p a to wszystko przez pestki, na których można połamać sobie zęby. choć w smaku jest w porządku, nie kupię jej po raz drugi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziś właśnie próbowałam przypomnieć nazwę tych kuleczek:) jestem bardzo ciekawa smaku, wygląd mnie zachęca, chyba je polubię;) Gdzie można je kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.bioplanet.pl/sklepy - pod tym linkiem znajdziesz sklep w pobliżu miejsca, w którym mieszkasz, tam powinnaś dostać chia ;) na pewno polubisz!

      Usuń
  4. O kurcze, gratuluje Ci. Spelnilo Ci sie moje marzenie :D
    Wspanialy pudding :3

    OdpowiedzUsuń
  5. Egzotyczne smaki :) musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. oddawaj i ten pudding i tę opuncję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super deser :-) ostatnio próbowałam nasiona chia i bardzo mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już od jakiego czasu stosuje chcą, mam świetne samopoczucie po nich i jakie sa zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. deser wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To się dopiero nazywa szaleństwo na bogato ;)!
    Kusisz <3 !

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pierwszy rzut oka myślałam, że to świeczka! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda super, bardzo ładnie podane :) Opuncję uwielbiam i w herbacie i na świeżo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ojej ja też nigdy nigdzie opuncji nie widziałam :)! herbatke zielona z opuncja uwielbiam ale nie wiedziałam że takie cudo można gdzieś dostać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też zdziwiłam się, gdy napotkałam na opuncję w Biedronce i właśnie tam ją zakupiłam :)

      Usuń
    2. Fajny pomysł, nasiona chia już mam !. W Grecji na Korfu ,,deptało" się po niej, we wrześniu opadała z kaktusów:-)
      Czy chia może być ze zwykłym mlekiem, czy straci smak?
      Pozdrawiam
      Mariola(bardzo podoba mi się blog, zapisuję do ulubionych !!! )

      Usuń
    3. jasne, że może być ze zwykłym mlekiem! ja również robię czasem ze zwykłym ;)

      Usuń
  15. Też taki ostatnio robiłam kilka razy, pyszny! :) wersja z mlekiem kokosowym tez jest super

    OdpowiedzUsuń
  16. Też ostatnio się na nią natknąłem i już miałem ją kupić, ale jakoś nie przyszło mi do głowy do czego ją wykorzystać. A jak widać do chia, każdy fajny owoc się sprawdzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Deserki z nasion Chia są pyszne.

    OdpowiedzUsuń