28 października 2014

KRUCHE CIASTECZKA KOKOSOWE Z TAHINI

Bardzo lubię wszelkie kruche wypieki- jak zapewne większość z nas.
Jednak te tradycyjne obfitują w pszenną mąkę, biały cukier i niezdrowy tłuszcz...

Ja znalazłam na to sposób i prezentuję dzisiaj MEGA ZDROWE (bezglutenowe i wegańskie) ciasteczka o smaku kokosowym z nutą sezamu ;)

Na początku nie byłam przekonana czy ciasto rzeczywiście okaże się być kruchym, jednak po upieczeniu i spróbowaniu byłam bardzo mile zaskoczona!
W najbliższym czasie na pewno pojawią się u mnie inne, kruche nowości ;)


Składniki:
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 2 łyżki tahini
  • 1 mały banan
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z pastą tahini.
  2. Następne dodać mąkę i  ugnieść ciasto.
  3. Uformować małe, płaskie ciasteczka i posypać je sezamem.
  4. Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Na koniec dodam jeszcze, że jedno ciasteczko ma zaledwie 38 kalorii!!
Musicie spróbować, a ja czekam na rezultaty Waszych eksperymentów ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 ciasteczek)- ok. 460kcal
1 ciasteczko- ok. 38kcal

Imieniny u cioci

15 komentarzy:

  1. :) jutro będą i u mnie owe ciasteczka, dzięki!! ..tylko trzeba zdobyć banany:)) dziękuje i pozdrawiam!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno ciasteczko przypomina koniczynkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście, takie szczęśliwe ciasteczko i to Ty je wypatrzyłaś, więc na pewno przyniesie Ci szczęście! ;)

      Usuń
  3. Rewelacyjne ciasteczka Madziu. Jestem ciekawa jak smakują :-) bo wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie fajne!! A z inną mąką też wyjdzie? Bo nie mam kokosowej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, ja robiłam też z jaglaną, amarantusową i sojową ;)

      Usuń
  5. Ciekawe połączenie,a wyglądają cudnie :> Szkoda tylko, że nie mam żadnego składnika w domu xd

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł - bardzo proste, a tak zdrowe i smaczne! schrupałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste w wykonaniu, na pewno smaczne, idę zrobić, tylko tahini nie mam, ale myślę, że i bez niego mi wyjdą. Pochwalę się, pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  8. kruche maślane ciasto to jedna z moich kulinarnych miłości, ale takie tahinowe też na pewno bym polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale cudnie wyglądają :))
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń