31 marca 2014

LODY JAGLANE BANANOWO- BRZOSKWINIOWE

WEGAŃSKIE!!!

Wiosna rozkwita dookoła, dlatego postanowiłam uczcić to lodami!

Lody w wersji wegańskiej lub niewegańskiej- wybór należy do Ciebie! ;)



Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (lub krowiego)
  • 1 dojrzały banan
  • 3 połówki brzoskwiń
  • 1 łyżeczka stevi
  • garść rodzynek
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie w wodzie, a następnie ugotować w 3/4 szklanki mleka z dodatkiem stevi (do wchłonięcia całego płynu).
  2. W jednej misce zblendować ugotowaną kaszę, banana i resztę mleka.
  3. Dorzucić garść rodzynek i wymieszać.
  4. W drugiej misce zblendować brzoskwinie.
  5. Następnie przełożyć do foremek po jednej warstwie z każdego musu.
  6. Pozostawić na noc w zamrażarce!
I gotowe! Pyszne zdrowe lody, które zasmakują nawet tym największym łasuchom! :)


Aby ułatwić sobie wyjęcie lodów, potrzymać każdy kilka minut pod strumieniem ciepłej wody. Na pewno z łatwością wyciągnięcie je z foremek ;)

Kalorie:
Całość (6 lodów)- ok. 600kcal
1 lód- ok. 100kcal

3 komentarze:

  1. Oooo!! Przepis brzmi bardzo prosto:) Może spróbuję wykonać..? Przyznam, że nigdy jeszcze nie robiłam lodów:) hihi :)) ..ale za to kokosowe ciasto z fasoli zrobię jutro, o! :)
    Zapraszam w odwiedzinki:)
    Pozdrawiam
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo są naprawdę dobre! :)
      No i oczywiście daj znać jak ciasto wyszło :)

      Usuń
  2. Lody jaglane?! Nie jadłam, ale coś czuję, że smakują pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń