18 listopada 2013

DYNIA MOCNO NAFASZEROWANA

Korzystając z ostatnich dni, kiedy jest jeszcze dostępna moja ulubiona dynia hokkaido postanowiłam zrobić faszerowaną dynię. Odmiana hokkaido ma barwę mocno pomarańczową, a jej miąższ jest bardziej zbity i mniej wodnisty od tych tradycyjnych. Stąd też dynia ta posiada delikatny kremowy smak. Ta odmiana nie może nie smakować, więc gorąco polecam. Danie jest bardzo sycące, a do tego lekkie i  dietetyczne.



Składniki:
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 4 łyżki kaszy kuskus (przed przygotowaniem)
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: curry, czosnek, papryka słodka i ostra, bazylia i oregano
Przygotowanie: 
  1. Dynię przekroić na wysokości 2/3. Wydrążyć środek z pestkami.
  2. Można delikatnie natrzeć ją w środku oliwą z oliwek oraz oprószyć curry i solą.
  3. Tak przygotowaną dynię włożyć do piekarnika- osobno „korpus” i „kapelusz” (180 stopni) i piec przez 20 minut.
  4. Teraz trzeba zabrać się za farsz. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.
  5. Sos na bazie przecieru pomidorowego wymieszać z dowolnymi przyprawami. U mnie były to zioła, odrobina czosnku oraz papryka ostra i słodka.
  6. Do tak przygotowanego sosu dodajemy gotową kaszę kuskus i kukurydzę. Wszystko razem mieszamy.
  7. Wstępnie podpieczoną dynię nadziewamy farszem i ponownie zapiekamy w piekarniku przez około 20- 15 minut.


A teraz zabieramy się za pałaszowanie. Muszę uprzedzić, że jest ona tak pyszna, że trudno nie zjeść całej. Jednak później trzeba zarezerwować sobie co najmniej jedną leniwą godzinę na ułożenie się w brzuszku ;)

Kalorie:
Całość (1 porcja)- 480kcal
 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł ;) Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia to ostatnio moje ulubione danie, ale po upieczeniu jest to warzywo wysoko skrobiowe i lepiej jej nie łączyć z pomidorami i kukurydzą ;) Ale co by nie było wygląda pysznie! :)

    http://naturaldejw.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń