Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido
- 4 łyżki kaszy kuskus (przed przygotowaniem)
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- przyprawy: curry, czosnek, papryka słodka i ostra, bazylia i oregano
- Dynię przekroić na wysokości 2/3. Wydrążyć środek z pestkami.
- Można delikatnie natrzeć ją w środku oliwą z oliwek oraz oprószyć curry i solą.
- Tak przygotowaną dynię włożyć do piekarnika- osobno „korpus” i „kapelusz” (180 stopni) i piec przez 20 minut.
- Teraz trzeba zabrać się za farsz. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.
- Sos na bazie przecieru pomidorowego wymieszać z dowolnymi przyprawami. U mnie były to zioła, odrobina czosnku oraz papryka ostra i słodka.
- Do tak przygotowanego sosu dodajemy gotową kaszę kuskus i kukurydzę. Wszystko razem mieszamy.
- Wstępnie podpieczoną dynię nadziewamy farszem i ponownie zapiekamy w piekarniku przez około 20- 15 minut.
A
teraz zabieramy się za pałaszowanie. Muszę uprzedzić, że jest ona tak pyszna,
że trudno nie zjeść całej. Jednak później trzeba zarezerwować sobie co najmniej
jedną leniwą godzinę na ułożenie się w brzuszku ;)
Kalorie:
Bardzo fajny pomysł ;) Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńDynia to ostatnio moje ulubione danie, ale po upieczeniu jest to warzywo wysoko skrobiowe i lepiej jej nie łączyć z pomidorami i kukurydzą ;) Ale co by nie było wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://naturaldejw.blogspot.com/